Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Opdrachtgever De Principaal
Architect Quist Wintermans Architekten
Projectnaam Aquinohof
Aannemer Aan de Stegge

Aquinohof: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2007

Op de hoek van de Rijnstraat, de Lekstraat en de Vechtstraat is de Thomas van Aquino kerk afgebroken. Op de vrijgekomen locatie op de kop van dit gesloten bouwblok is een nieuw gebouw gerealiseerd bestaande uit 34 appartementen voor ouderen. Op de begane grond zijn commercieel verhuurbare ruimten en een dienstencentrum gerealiseerd. Een parkeergarage in twee lagen onder het gebouw voorziet eveneens in parkeerplekken voor omwonenden.

In Nieuw-Zuid is ter hoogte van de Lekstraat een omslag punt van expressionistisch metselwerk naar een strakkere terughoudender baksteen architectuur uit de late jaren twintig en dertig. In de massaopbouw en gevelcompositie is deze laatstgenoemde baksteenarchitectuur van de omringende blokken aan de Rijnstraat als uitgangspunt genomen. De gevels zijn gemetseld in een geel genuanceerde kolengestookte vormbaksteen.

De binnenzijde van het gebouw heeft een intiemer karakter. De woningen liggen hier in een U-vorm om de gemeenschappelijke binnentuin. De brede houten dekken dienen als ontsluiting en buitenruimte voor de woningen. Deze op het zuiden georiënteerde witte houten binnenwereld vormt zo een aangename overdekte uitloop van de woningen.

Het Parool Aquinohof: Gasten staan zich hier even in stilte te verwonderen

Het is echt heel prettig wonen hier,” zegt Ria Hulzebos (58). “Alles wat je nodig hebt is om je heen, en je bent zo de stad uit. Het openbaar vervoer is prima, de stations Amstel en RAI zijn vlakbij.” Hulzebos en haar man Ruud Pool (64) wonen sinds april 2006 bijzonder tevreden in Aquinohof, dat is duidelijk. Al betreuren ook zij het dat de Thomaskerk, op de hoek van de Rijnstraat en de Lekstraat in Zuideramstel, gesloopt moest worden voor hun nieuwe woonplek. De kerk uit 1925 was inderdaad een fraai staaltje Amsterdamse School en allesbehalve een bouwval. Maar ja, niet genoeg gelovigen. De nieuwbouw oogt tamelijk bescheiden.

Té bescheiden, vonden enkele leden van de jury die de top tien samenstelde. “De detaillering had wel wat uitgebreider gekund,” oordeelde René Berbee, zelf architect. De ontwerper van het gebouw, Paul Wintermans (56) van Quist Wintermans Architecten te Rotterdam, legt uit dat het juist zijn opzet was de nieuwbouw goed te laten passen in de omgeving. “Het is wel van deze tijd, maar geen object dat op zichzelf staat.”

Precies daarom was hij gevraagd door ontwikkelaar De Principaal. “Kort tevoren had ik een groot woongebouw ontworpen op het Balboaplein, dat ook ingebed is in bebouwing uit de Amsterdamse School.” Bovendien betrof het daar een combinatie van woningen en een school, terwijl de Aquinohof behalve de woningen ook twee parkeerlagen onder de grond bevat en op de begane grond een zorgcentrum. Maar zo bescheiden als de buitenkant is, zo verrassend ontvouwt zich het binnengebied. Wintermans: “De gemeenschappelijke ruimte op weg naar de woningen ligt pal op het zuiden. Zo zijn daar een soort scheepsdekken ontstaan, waar de oudere bewoners elkaar kunnen ontmoeten.” De jury vond die binnenplaatsen prachtig; vooral daarom ging de Aquinohof door naar de laatste tien.

De Aquinohof is speciaal voor ouderen neergezet. Van de 34 huurappartementen zijn er tien bestemd voor huurders met een lichamelijke handicap. Alle woningen zijn ‘leeftijdsbestendig’ en al voorbereid op speciale voorzieningen. Juist die opzet dempte het protest in de buurt tegen de sloop van de kerk.
Hulzebos en Pool woonden vlakbij, in de Boterdiepstraat. “We zochten een nieuwe huurwoning, waarin ik ruimte had voor een praktijk aan huis,” vertelt Hulzebos. Hier hebben zij en haar man een appartement van 120 vierkante meter, waarvoor zij wel 1300 euro per maand moeten neertellen, inclusief servicekosten en een garage in de kelder. Voor dat geld biedt de woning een compleet uitgevoerde keuken en een ruime badkamer. En dus die scheepsdekachtige buitenruimte, die nog wel wat opsmuk kan gebruiken – een aantal bakken met planten zouden wonderen doen. Die klacht is ook terug te vinden in de enquêteformulieren die uit de Aquinohof retour kwamen. Evenals over alle moderne elektronica – voor videoverbindingen en openzwaaiende deuren – die uitgerekend voor ouderen nogal eens onbegrijpelijk zijn. Of gauw stuk gaan.

Maar de positieve reacties overheersen; de bewoners gaven gemiddeld een dikke 8,5. Ruime woningen, de buitenterrassen, de veiligheid, het draagt allemaal bij aan de hoge score. “Iedere gast staat zich even stil te verwonderen als de liftdeuren opengaan.” Plus de gezelligheid van de Rijnstraat: “Net een dorpje, waar alle winkeliers en andere personen zeer vriendelijk met elkaar omgaan.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.