AMST

  • 252 huurwoningen (80% middensegment, 20% vrije sector)
  • Supermarkt, 500 m² broedplaats, foodcourt, stadswoonkamer, commerciële ruimte, horeca, parkeergarage
  • Amstelstation – Amsterdam Oost
Opdrachtgever
MRP Development
Architect
VenhoevenCS architecture+urbanism
Aannemer
Heddes Bouw & Ontwikkeling
Stadsdeel
Oost
Adres
Julianaplein 41-118, Bertrand Russellstraat 1-9, Hugo de Vrieslaan 18-352
Aantal woningen
252
Fotografie
Ossip van Duivenbode

Stedelijk wonen aan het plein voor het Amstelstation

Het project AMST ligt direct tegenover het Amstelstation. Het is een zogenaamd mixed-use complex. AMST intensiveert het levendige en stedelijke gebied rond het NS-station. De twee blokken hebben buurt- en stadsvoorzieningen in de basis.

Wonen in AMST

Bovenop de plint bevinden zich 252 huurwoningen, variërend in grootte van 40 tot 210 m2, in maar liefst 25 typen en waarvan 80% middenhuur. De overige 20% is vrije sector huur. Binnen de flexibele structuur zijn betaalbare appartementen (juist voor grotere gezinnen), studio’s, woon-werkwoningen en zelfs meergeneratiewoningen gerealiseerd.
Vanaf de straat zijn rondom toegankelijk: horeca, een markt voor etenskraampjes, een supermarkt met interne expeditieruimte, een fietsenberging en ondergrondse parkeergarage, werkruimtes en ateliers. Het hart van het gebouw herbergt voor de bewoners nog een collectieve huiskamer, een huiswerkcentrum en een broedplaats.

Architectuur AMST

AMST heeft alzijdige gevels, die geluidluw en ritmisch zijn opgebouwd uit slanke, diepe kaders en handmatig beweegbare houten luiken. De kleur van de betonnen kaders echoot die van het stationsgebouw ertegenover; de diepte ervan biedt bewoners privacy en geeft een ritmisch wisselend gevelbeeld. De woningen boven de plinten liggen in een carré aan twee dekken op hoogte; collectieve buitenruimtes, oases van rust, hout en planten bepalen er de sfeer. Op de daken bevinden zich tuinen voor bewoners, schaduwplekken onder pergola’s met zonnepanelen en uitgekiende beplanting voor een biotoop vol stadsnatuur.

Duurzaamheid

Het complex is energiezuinig en waterneutraal. Regenwater wordt opgevangen, vastgehouden en hergebruikt. De daktuinen, gemeenschappelijke ruimtes en waterpartijen op de daken zijn onderdeel van het circulaire systeem.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan