Sluishuis

  • 73 koopwoningen, 335 vrije huursector (middeldure en vrije sector huursegment) en 34 woonbootkavels
  • IJburg – Oost
Opdrachtgever
Sluishuis Development CV (VORM, BESIX RED)
Architect
BIG-Bjarke Ingels Group, Barcode Architects
Aannemer
Bouwcombinatie BESIX Nederland/VORM
Stadsdeel
Oost
Adres
Haringbuisdijk 19-911
Aantal woningen
442
Overig programma
1.112 m² commerciële ruimte, gemeenschappelijke daktuin, 34 woonbootkavels, parkeergarage

Het project Sluishuis in IJburg is een iconisch gebouw met 442 koop- en huurappartementen. Het gebouw staat als een Amsterdams bouwblok in het water. Dankzij een driehoekige snede in het blok maakt water deel uit van het binnenhof. Aan de andere zijde trapt het gebouw af middels (op termijn begroeide) terrassen. Over het gebouw loopt een openbare looproute.

Projectbeschrijving

Het woonprogramma bestaat uit 442 koop- en huurappartementen voor verschillende doelgroepen, inkomensniveaus en leeftijdscategorieën. Alle woningen zijn via de centrale binnenhof toegankelijk. Dankzij de bijzondere vorm van Sluishuis heeft elke woning optimaal uitzicht en daglicht. In de plint is een gevarieerd programma met een zeilschool, watersportcentrum en restaurant. In Sluishuis zijn in totaal 442 uiterst duurzame en comfortabele appartementen en penthouses gerealiseerd, waarvan 73 koop en de overige woningen zijn aangeboden in de vrije huursector (middeldure en vrije sector huursegment). Naast de appartementen zijn er ook 34 woonbootkavels gerealiseerd. Bewoners kunnen een sloepplek kopen bij de woningen.

Architectuur
Sluishuis is een eigentijdse vertaling van de typologie van het Amsterdamse bouwblok die specifiek reageert op de bijzondere plek in het water. Het volume is aan een zijde opgetild om het water toe te laten in de binnenhof en aan de andere zijde afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken. De gevel van Sluishuis is uitgevoerd in onbehandeld aluminium. De terrassen zijn in contrast hierop in hout uitgevoerd, wat een tactiele uitstraling geeft.

De (openbare) looproute naar het dak van Sluishuis biedt bezoekers en bewoners een spectaculair uitzicht over het water en de buurt. Daarnaast is er een steigerpromenade met aanlegplekken voor woon- en plezierboten en zijn er eilanden voor recreatie, watersport, flora en fauna en energieopwekking.

Duurzaamheid
De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,0 wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt.

Het project is verkozen tot Woongebouw van het Jaar 2022 door Architectenweb. Wij zijn erg benieuwd hoe Amsterdammers dit project beoordelen!

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan