Haut

  • 52 koopappartementen
  • Amstelkwartier – Oost
Opdrachtgever
Lingotto
Architect
Team V Architectuur
Aannemer
J.P. van Eesteren
Stadsdeel
Oost
Adres
Korte Ouderkerkerdijk 1
Aantal woningen
52
Overig programma
commerciële ruimte, parkeergarage
Fotografie
Jannes Linders

Het Project Haut in het Amstelkwartier in Amsterdam-Oost is gebouwd met hout als voornaamste bouwmateriaal. HAUT is een baanbrekend project, dat met een vernieuwende houten hoogbouwconstructie en energie-opwekkende gevels. Haut laat zien dat het bouwen met hout de toekomst heeft.

Wonen
HAUT heeft 52 luxe koopappartementen op een prachtige locatie mét een bijzonder uitzicht. De oppervlakte van de appartementen varieert van 75 tot ruim 300 vierkante meter. De eerste kopers hadden keuzevrijheid in de grootte van hun appartement, het aantal verdiepingen, de plattegronden en de plaatsing van dubbele hoogtes, loggia’s en balkons.

Architectuur
Er is geen standaard regelgeving voor hoogbouw in hout. Het ontwerpteam stak daarom extra tijd en aandacht in technische innovatie en veiligheid. Met een hoogte van 73 meter, en 21 verdiepingen is Haut de hoogste houten hybride toren van Nederland. Een volledig houten constructie is in waterrijk en winderig Amsterdam niet mogelijk. Hybride betekent dat de vloeren en wanden van hout zijn, maar de fundering, kelder en liftkern zijn uitgevoerd in beton.

In tegenstelling tot de meeste houten gebouwen zijn alleen de binnenmuren van HAUT dragend, waardoor grote kamerhoge ramen in de gevel mogelijk waren. Het onregelmatige patroon van balkons en de uitgesproken, dubbele hoge ruimtes met uitzicht op de Amstel maken de architectuur van HAUT opvallend onderscheidend.

Duurzaam
Het is een van de duurzaamste gebouwen ter wereld (BREEAM score Outstanding) en een goed voorbeeld van Dutch Design & Engineering. De draagstructuur van HAUT is gemaakt van kruislaaghout (cross-laminated timber, CLT). De panelen worden off-site geprefabriceerd, wat leidt tot een afvalarme productie en een snelle en schone montage ter plaatse. Maar ook op andere manieren is duurzaamheid geintegreerd in het ontwerp. Regenwater wordt opgevangen vanaf het dak en de balkons en benut voor de daktuinen.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan