Opdrachtgever
Vesteda, Ontwikkelingscombinatie Overhoeks
Architect
Álvaro Siza Arquitecto i.s.m. HMADP architecten
Aannemer
Bouwcombinatie Overhoeks
Stadsdeel
Noord
Nieuwbouwlocatie
Overhoeks
Aantal woningen
79

De Europa: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

In het masterplan voor Overhoeks van Geurst & Schulze architecten is sprake van een hoge mate van architectonische articulatie. De eerste maanden van het ontwerptraject is door de architectenbureaus gezamenlijk besteed aan het zoeken naar de individuele interpretatie van het plan. Bij het ontwerp voor De Europa hebben de architecten zich exact gehouden aan de voorgeschreven zonering en is de individuele expressie gezocht in materiaalgebruik en architectonische detaillering. De gevel van het blok, alsmede de balkon – en vloerranden, is bekleed met witte natuursteen uit Griekenland. Het hoofdvolume is daardoor goed afleesbaar, terwijl de uitsneden van de balkons en loggia’s voor de karakteristieke plastiek zorgt.

De bouwmassa heeft vanaf de vijfde verdieping een terrasvormige opbouw. Aan de vormgeving van het dak, de ‘de vijfde gevel’ is veel aandacht besteed. Op het platte dak liggen terrassen en daktuinen, waardoor er een daklandschap ontstaat. De opbouw van de gevels is rustig en gevarieerd met royale ramen. De Europa telt 79 huur- en koopwoningen in de luxe sector. Door de open gevel genieten de bewoners veel daglicht en uitzicht over het water. Op de begane grond komen een fitnessclub en een sauna.

Het Parool over De Europa: Luxueuze verleiding in Noord

Sinds de opening van het filmmuseum Eye en de eerste verschijningsvormen van de Tolhuistuin, is ook het nieuwe woongebied Overhoeks een stuk dichterbij gekomen. Vorig jaar dong het woonblok De Prinsendam mee naar de Amsterdamse Nieuwbouwprijs (en haalde de achtste plaats), ditmaal is De Europa aan de beurt.

Direct aan de IJpromenade schittert een met wit marmer bekleed gebouw van zeven woonlagen, een ontwerp van de Portugees Alvaro Siza (schepper van een afgewezen ontwerp voor het nieuwe Stedelijk Museum) en HMADP Architecten.

De nieuwbouw op Overhoeks was met nadruk bedoeld om mensen die in de Amsterdamse binnenstad wilden wonen en dat konden betalen, te verleiden het IJ over te steken en zich in Noord te vestigen. De uitstraling moest zonder meer weelderig zijn, en op de uitvoering en inrichting mocht niet worden bezuinigd.

Het was een waagstuk, maar het mag – ondanks de crisis – toch wel geslaagd worden genoemd. Vesteda, partner in de Ontwikkelcombinatie Overhoeks met woningcorporatie Ymere, had aanvankelijk moeite met het verhuren van de luxueuze appartementen, maar door een deel van die appartementen te verkopen, raakte De Europa toch goed gevuld.

“Het liep stroef,” erkent Onno Breur (61), directeur van het beheerbedrijf van Vesteda. “Dit project had een lange voorbereidingstijd en nu ligt het lastig in de markt. Maar wij denken en bouwen voor de lange termijn.”

“Wij willen dolgraag huurwoningen in Amsterdam ontwikkelen,” legt Breur uit, “maar het is moeilijk goede plaatsen te vinden. Hier deed die gelegenheid zich voor, al was het wel pionieren. Amsterdam-Noord was nooit de plek waar mensen heen gingen die veel te besteden hadden. Wij willen tijdloze kwaliteit en die kost wat. Je mag als belegger nooit de fout maken te beknibbelen op kwaliteit.”

De vijf juryleden die de tien genomineerden hebben uitgezocht – zelf bewoners van nieuwbouw elders in de stad – zijn daar unaniem van onder de indruk. “Dit heeft een internationale uitstraling,” vindt Anton de Beij (33). “Een geweldige aanwinst voor de stad,” oordeelt Ineke Genee (44).

“Inderdaad,” zegt Jaco Plompen, adjunct-directeur van bouwer Dura Vermeer, “Dit is niet wat je doorsnee bouwt. Een gebouw dat er zo uitziet, afgewerkt met prachtige materialen, en dan zo dicht bij de binnenstad, verdient een prijs.”

Zo denken ook de bewoners erover, die De Europa een 8,5 als rapportcijfer hebben gegeven. Zij noemen vooral de ruimte, het uitzicht, het licht, de grote ramen en de architectuur als positieve punten. Waar er klachten zijn, betreffen die vooral de klein uitgevallen keuken.

Jakop Maarschalk (60) en Hans Eksteen (62) hadden vijf jaar in Zuid- Afrika gewerkt en wilden na terugkeer in elk geval weer in Amsterdam wonen. Maarschalk: “We wisten al een tijd dat hier gebouwdzou worden en dit gebouw was één van de redenen waarom we naar Amsterdam terug wilden.”

Eksteen: “De locatie is geweldig. Heel belangrijk was ook dat de architect heeft bedacht dat mensen die aan het water wonen, het water ook goed moeten kunnen zien.”

Maarschalk: “En het blijft natuurlijk heel bijzonder: een wit marmeren gebouw in Amsterdam. Het is heel zorgvuldig ontworpen, modern klassiek. Tijdloos en mediterraan.”

Maarschalk en Eksteen bewonen een penthouse van twee verdiepingen, in totaal ruim tweehonderd vierkante meter, plus honderd meter dakterras. Luxueus is het inderdaad. De huurprijs bedraagt rond de 2500 euro per maand, en daar zijn de parkeerplaats in de garage en servicekosten niet in opgenomen.

Om goed te kunnen vergelijken: een koopappartement van 94 vierkante meter in De Europa kostte 468.000 euro, inclusief voor vijftig jaar afgekochte erfpacht en een parkeerplaats in de garage.

Bekijk archief
Partners Nieuwbouwprijs
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang actualiteiten over nieuwbouw in de regio direct in je mail.
Meld je aan