De Cuisinière, het Watermeisje, de Jonge Moeder en de Bouwmeester: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008
Deze nieuwbouwlocaties maken deel uit van het project ‘De Hollandse Meesters’, een hedendaagse interpretatie van de architectonische karakteristieken van de Hollandse Renaissance, die bestaat uit vier nieuwbouwprojecten en een renovatieproject. De nieuwe panden voegen zich met opvallend gemak in het straatbeeld van de Pijp. De projecten dragen de naam van een schilderij dat door de schilder van de straat vervaardigd is.
Het zijn nieuwe invullingen binnen gesloten bouwblokken die twee aan twee met elkaar verbonden zijn door een ondergrondse parkeergarage en een (deels) gemeenschappelijke binnentuin.
Het Parool: Meesters scoren wederom
Dit wordt een herhalingsoefening. De Cuisinière, het Watermeisje, de Jonge Moeder en de Bouwmeester, vier plukjes nieuwbouw aan de Gerard Doustraat en de Tweede Jacob van Campenstraat behoren tot hetzelfde project als de Weerbare Man aan de Govert Flinckstraat, die vorig jaar ook tot de top tien van de Nieuwbouwprijs was doorgedrongen – net wat eerder opgeleverd, vandaar.
Al die nieuwbouw, steeds drie of vier panden tussen de bestaande woningen, maakt deel uit van het project de Hollandse Meesters, allemaal genoemd naar werken van de schilders die hun namen hebben geleend aan deze straten in de Pijp. De architecten, Peter Geusebroek en Svetla Stefanova, wilden nieuwbouw ontwerpen die moeiteloos past in het bestaande straatbeeld, zonder truttige kopieën van de oude gevels te maken. “Dat gevelbeeld is ons handschrift geworden,” vertelt Stefanova (38). “Wij kijken goed naar de karakteristiek van de stedenbouwkundige omgeving, de belevenis van het perspectief in de smalle straat.”
Bijzonder kenmerk van al deze woningen is de houten deur, voor elk groepje woningen weer anders ontworpen door Piet-Hein Eek. De blokjes hebben bovendien allemaal een royale inpandige fietsenberging. Bij enkele blokjes was het mogelijk er ook nog een parkeergarage onder aan te leggen.
Stefanova: “We maakten voor alle woningen één basisplan met een vaste kern, waaromheen alles vrij is in te delen. Zo heeft de bewoner de mogelijkheid zijn huis in te richten als loft, maar ook als vierkamerwoning. Wij boden de kopers ook een boek met de varianten.”
Manon van Veenendaal en Jobbe Jorna (beiden 29) bewonen er een appartement van 75 vierkante meter, waarvoor ze 232.500 euro moesten betalen. “Op de tekening was al te zien hoe mooi deze bouwstijl zou worden,” herinnert Van Veenendaal zich. “Er is goed over nagedacht en er zijn mooie materialen gebruikt.”
De jury is ook zeer te spreken. “Het is prachtig ingebouwd in de bestaande gevelrij,” meent Jacobine Ritsema. En de prijs-kwaliteit-verhouding is voorbeeldig. Als minpunten noemt de jury de smalle trap en de geringe bergruimte. Ook de bewoners hebben in hun beoordeling kritiek op de stalentrap, die zij te lawaaiig vinden.
Het bouwen in de smalle straten in De Pijp was geen sinecure, vertelt directeur Martin Deurwaarder van het gelijknamige bouwbedrijf. “Er zijn al zo veel straten afgezet vanwege de aanleg van de Noord/Zuidlijn, en de hulpdiensten moesten een goede doorgang houden.”
“We kwamen bovendien voor allerlei extra kosten te staan doordat we veel meer vergunningen moesten aanvragen dan we hadden begroot. We moesten betalen voor elk bord dat we neerzetten. Dat hadden we onderschat. Toch hebben we alles binnen de geraamde tijd opgeleverd.”