Zelfbouw mét ontwikkelaar op Centrumeiland (Amsterdam) in teken van nabuurschap. Doe mee!
Zelfbouw in een groep, mét de hulp van een ontwikkelaar. Deze bijzondere variant is mogelijk op de laatste zelfbouwkavel van Centrumeiland in Amsterdam. Daar, aan het water, is ruimte voor een project met 110 koop- en huurwoningen (minimaal 60 en maximaal 80 procent vrije sector). Alleen teams die bestaan uit een architect, een ontwikkelaar en minimaal één bewonersinitiatief (zelfbouwgroep) kunnen zich voor de kavel inschrijven. De plannen moeten een woongebouw opleveren dat burenhulp en solidariteit centraal stelt. Het is geen inschrijving met een loting, maar een competitie. Het beste plan wint en mag worden uitgevoerd.
Dé kans voor zelfbouwgroepen om vanaf begin met ontwikkelaar te werken
Er zijn in Amsterdam meerdere groepen bewoners met ideeën voor woonvormen gericht op nabuurschap, maar zij hebben vaak de kennis en het geld niet om die woonvormen ook echt te realiseren. Bij de inschrijving voor deze laatste kavel op Centrumeiland is dat anders. Die inschrijving biedt deze groepen namelijk dé kans om vanaf het begin met een ontwikkelaar en een architect om de tafel te zitten.
Zelfbouw met ontwikkelaar: Meet & Greet om samen een team te vormen
De gemeente ondersteunt het vormen van deze combinaties actief. Zij organiseert op donderdag 14 november een Meet & Greet. Bewonersgroepen kunnen daar kennismaken met ontwikkelaars en architecten om met hen een team te vormen. Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via dit formulier. Dan ontvang je vanzelf meer informatie, bijvoorbeeld over de locatie en de tijd. Een kleine maand later, op dinsdag 10 december, organiseert de gemeente een tweede bijeenkomst. Dan krijgen de inmiddels gevormde teams informatie over de spelregels van de ontwerpcompetitie. Ook kunnen ze dan vragen stellen. Er is overigens nog een andere manier om een team te vormen: een oproep plaatsen op het digitale prikbord van de gemeente. Je kunt via de prikbord ook reageren op oproepen van anderen.
Nabuurschap steeds belangrijker
Dat bij dit zelfbouwproject de nadruk op nabuurschap ligt, komt niet uit de lucht vallen. Omdat ‘we’ steeds ouder worden, is er steeds meer zorg nodig. En er is nu al een enorm tekort aan zorgpersoneel. Dat tekort gaat niet verdwijnen. Mensen zullen dus meer voor elkaar moeten zorgen. Woonvormen waarbij mensen naar elkaar omzien en samen dingen doen, worden dan ook steeds belangrijker.