Nieuws
26 mei 2021

Eerste woontoren Sluisbuurt (Amsterdam) krijgt 289 middeldure huurappartementen

De eerste woontoren in de nieuwe stadswijk Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam krijgt 289 huurappartementen, allemaal met een middeldure huur. Dat hebben de betrokken partijen (de gemeente, verhuurder Syntrus Achmea en ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren) bekendgemaakt. De toren wordt 100 meter hoog.

Eerste toren Sluisbuurt: twee- en driekamerappartementen, voorzieningen

Behalve uit een toren bestaat het complex uit een laagbouwdeel. De toren krijgt 224 appartementen, verdeeld over 33 verdiepingen. De overige 65 appartementen komen in het laagbouwdeel. De appartementen krijgen twee of drie kamers en woonoppervlaktes tussen 45 en 78 vierkante meter. Op de begane grond van de toren is ruimte voor bedrijvigheid, zoals bijvoorbeeld horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een parkeergarage met plaats voor 38 auto’s. Dat beperkte aantal past bij de autoluwe opzet van Sluisbuurt, waar straks alles op loop- of fietsafstand van elkaar ligt.

Groene uitstraling, dakterras, ondergronds afvaltransport-systeem

Het gebouw, ontworpen door De Architekten Cie., wordt zeer energiezuinig en krijgt een groene uitstraling. Zo krijgt het gebouw rententiedaken met veel beplanting, om overtollig regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren. Dat helpt tegen wateroverlast en hittestress. Op de 24e verdieping krijgt de toren een dakterras voor de bewoners. Het wooncomplex wordt aangesloten op het ondergrondse afvaltransport-systeem dat in de nieuwe wijk wordt aangelegd.

Bouw start eind 2021

Als je in dit gebouw wil wonen, moet je nog wel even geduld hebben. De bouw start naar verwachting eind dit jaar. De oplevering is medio 2024 gepland. De inschrijving voor de huurwoningen zal dan ook pas begin 2024 starten. Sluisbuurt wordt een hoogbouwwijk met zeventien torens met maximaal 5.640 woningen.

Bekijk overzicht