Nieuws
5 januari 2021

Weg vrij voor groene, gezonde en energieneutrale stadswijk Bajeskwartier in Amsterdam

Amsterdam krijgt er weer een nieuwe stadswijk bij: Bajeskwartier. De realisatie van dit nieuwe stukje hoofdstad kan van start nu het bestemmingsplan definitief is geworden. De wijk wordt autoluw en energieneutraal, en verrijst op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes. Uiteindelijk zal Bajeskwartier ongeveer 1.350 woningen tellen, variërend van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve penthouses. Daarnaast is er ruimte voor werkplekken, horeca, cultuur en maatschappelijke voorzieningen.

Bajeskwartier, Amsterdam: ook sociale huur en studentenwoningen

Nu het bestemmingsplan voor Bajeskwartier onherroepelijk is, kan de woningbouw beginnen. Maar niet voordat daarvoor de benodigde vergunningen zijn geregeld. Bajes Kwartier Ontwikkeling CV, waarin AM, AT Capital en Cairn samenwerken, verwacht dat in het tweede kwartaal van dit jaar (2021) de bouw van de ondergrondse parkeergarage kan starten. Die zal eind 2022 klaar zijn. Boven op die parkeergarage komen de woningen. Daaronder ook sociale huurwoningen en studentenwoningen. Verder komt er een middelbare school: Spinoza20first. Projectdirecteur Harko Kloeze van Bajes Kwartier Ontwikkeling spreekt van een ‘prachtige mijlpaal voor de stad Amsterdam’. “We kunnen nu echt aan de slag. Samen met onze partners leggen we met Bajeskwartier de lat hoog als het gaat om duurzaamheid en gezondheid van de toekomstige bewoners, ondernemers, scholieren en bezoekers. Dit wordt een wijk voor iedereen.”

Ontmanteling Bijmerbajes

Om ruimte te creëren voor de nieuwe wijk is de oude, roemruchte gevangenis ontmanteld. In de zomer van 2019 werd de eerste toren – helemaal circulair – gedemonteerd. Daarna volgden de andere torens. Toren 6 is overeind blijven staan en wordt getransformeerd tot de ‘Groene Toren’, met onder andere initiatieven voor een verticaal park en stadslandbouw. Ook het oorspronkelijke hoofdgebouw van het gevangeniscomplex blijft behouden. Dit vormt straks het bruisende hart van het Designdistrict, met ruimte voor een spraakmakend designconcept.

Bajeskwartier: stedelijke wijk met groen karakter

Behalve ongeveer 1.350 woningen, werkplekken, horeca, cultuur en maatschappelijke voorzieningen krijgt Bajeskwartier bijna 70 tuinen, hoven en waterpartijen. Het wordt dan ook een stedelijke wijk met een groen karakter. Dat laatste blijkt ook uit het feit dat de wijk energieneutraal wordt. De energie die nodig is om de gebouwen te verwarmen en te koelen, wordt uit hernieuwbare bronnen gehaald: warmte en koude uit thermische bronnen in de bodem. Organisch afval uit de wijk wordt omgezet in stroom.

Gunstige ligging tussen stadscentrum, Zuidas en centrumgebied Zuidoost

Bajeskwartier ligt in stadsdeel Oost. Het gebied ligt binnen de ring en centraal tussen de drie grootstedelijke centra van Amsterdam: het centrum, de Zuidas en centrumgebied Zuidoost. Je woont hier dicht bij de stad, maar ook dicht bij het groene buitengebied van de Amstelscheg.

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Bajeskwartier? Ga dan naar de projectsite en meld je aan als belangstellende. Dan ontvang je vanzelf de nieuwsbrief.

Bekijk overzicht