Nieuws
17 juni 2023

Spektakelproject Valley wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023

Nieuwbouwproject Valley op de Zuidas heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Wethouder Reinier van Dantzig en Arno Visser van Koninklijke Bouwend Nederland overhandigden de prijs zaterdag 17 juni aan de bewoners en de betrokken partijen. Met dit project hebben Amsterdammers gekozen voor een opvallend gebouw met eigenzinnige architectuur. Het project kreeg 22,6 procent van de stemmen.

Valley, een blikvanger met twee gezichten op de Zuidas

Nieuwbouwproject Valley is met zijn iconische architectuur, met drie torens die aan elkaar verbonden zijn via een ‘vallei’ van oplopende terrassen, een blikvanger op de Zuidas. Het duurzame gebouw biedt ruimte aan 200 vrije sector huurwoningen, kantoren en voorzieningen. Valley is een gebouw met twee gezichten; de spiegelende glazen buitengevels passen bij het zakelijke deel van de Zuidas. Daarnaast heeft het gebouw ook een warme menselijke kant met natuursteen, terrassen en veel groen. Óp het gebouw bevindt zich bovendien een groen landschap met een vijver, die voor iedereen toegankelijk is.

Bekijk hier de video-impressie van AT5 over Valley:

Architectuur, kunst en natuur gaan perfect samen

“Valley is een gebouw waar we als Amsterdammers trots op mogen zijn”, aldus wethouder Reinier van Dantzig. “Het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van dit deel van de stad en past in deze buurt. Hier hebben de ontwerper, de ontwikkelaar, de (Nederlandse) eigenaar/belegger en de gemeente samengewerkt. Met als resultaat een project dat bijdraagt aan een groenere wijk, waar werken en wonen hand in hand gaan. Met deze prijs krijgt Valley de erkenning op architectonisch gebied die het verdient.”

Een gebouw dat openstaat voor de Amsterdammer

Cees van der Spek van projectontwikkelaar EDGE: “We zijn meer dan trots dat het gebouw Valley door de Amsterdammers is verkozen als winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Een mooie erkenning voor een groen gebouw dat openstaat voor de Amsterdammer door zijn publieke park en restaurants. Een Amsterdams icoon van internationale allure.”

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2023 werd zaterdag 17 juni uitgereikt op de Dag van de Bouw. Koninklijke Bouwend Nederland organiseert deze dag waarbij heel veel bouwprojecten bezocht kunnen worden. “Dit gebouw ademt vakmanschap uit”, zegt Arno Visser van Bouwend Nederland. “Valley is qua duurzaamheid en bouwtechniek een hoogstandje, dat door G&S Bouw en Boele & van Eesteren is gerealiseerd met oog voor detail. Goed dat voor deze niche gebouwd wordt; het zal de doorstroming bevorderen. We zullen in deze moeilijke tijd alle zeilen moeten bijzetten om de woningbouwproductie op peil te houden.

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2021 en augustus 2022 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 64 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via deze website op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.200 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

1) Valley: 22,6 procent
2) Sluishuis: 16,3 procent
3) Kramatweg: 12,3 procent
4) De Citadel: 10,5 procent
5) Groenmarkt: 9,6 procent
6) De Goudvink: 7,6 procent
7) Haut: 7,5 procent
8) De Jakoba: 5,6 procent
9) De Bocht: 4,7 procent
10) Lieven 6 en 8: 3,3 procent

Bekijk overzicht