Nieuws
29 november 2018

Tot 2025 zo’n 52.500 woningen erbij in Amsterdam, vooral voor lagere en middeninkomens

In de komende jaren komen er tienduizenden woningen bij in Amsterdam. Het gaat om zo’n 52.500 woningen tussen nu en 2025, zo is de bedoeling. Het merendeel van die woningen is bestemd voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Dat meldt de gemeente Amsterdam op haar website.

Vraag en aanbod beter in balans brengen op Amsterdamse woningmarkt

Het is de afgelopen jaren steeds lastiger geworden om een woning te vinden in Amsterdam. Vooral als je een meer betaalbare woning zoekt. Door de forse prijsstijgingen is een koopwoning voor veel Amsterdammers niet haalbaar meer. Met de bouw van een groot aantal woningen voor de lagere en de middeninkomens hoopt de gemeente vraag en aanbod in de komende jaren beter met elkaar in balans te brengen.

Nieuwbouwwoningen overal in de stad

De 52.500 woningen zullen verspreid over de stad worden gebouwd. Het gaat om woningen in zowel kleine projecten als in grotere ontwikkelingen die al langer lopen. Denk daarbij aan IJburg, het Zeeburgereiland, de Noordelijke IJ-oevers (Overhoeks, NDSM en Buiksloterham), de Houthavens en de Zuidas. Maar ook nieuwe, grotere ontwikkelingen, zoals Overamstel (Bijlmerbajes, Weespertrekvaart), Amstel III (transformatie en verdichting) en Centrumgebied Noord. Ook in een aantal ontwikkelbuurten worden woningen toegevoegd. De gemeente kijkt daarbij onder meer naar de Staalmanpleinbuurt (Nieuw-West), de Waterlandpleinbuurt (Noord) en de K-buurt (Zuidoost).

Amsterdam: een stad voor alle inkomensgroepen

De bouw van zo veel woningen in zo’n korte tijd is een enorme uitdaging, aldus de gemeente. Niet alleen vanwege de hoeveelheid woningen, maar ook omdat de gemeente veel eisen stelt aan welke typen woningen er worden gebouwd. Dat is heel belangrijk omdat de gemeente er op die manier voor kan zorgen dat Amsterdam een stad blijft voor alle inkomensgroepen.

Ook maatregelen van het kabinet nodig

De extreme situatie op de Amsterdamse woningmarkt vraagt niet alleen om handelen vanuit de gemeente, maar ook om maatregelen vanuit het kabinet. Het gaat onder meer om het beperken van snelle huurstijgingen en om het tijdig doen van investeringen in nieuwe infrastructuur voor nieuwe wijken.

Stijgende bouwkosten, tekort aan bouwvakkers

Ook de stijgende bouwkosten en het tekort aan bouwvakkers kunnen roet in het eten gaan gooien. Het personeelstekort in de bouw in Amsterdam is groot. De gemeente verwacht echter niet dat projecten om die reden niet door kunnen gaan. Wél is het mogelijk dat projecten later beginnen of later worden opgeleverd. Kijk voor meer informatie over bouwprojecten in Amsterdam op www.amsterdam.nl/projecten.

Bekijk overzicht