Nieuws
18 juni 2022

Nieuwbouwproject Spaarndammerhart (Amsterdam West) wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022

Nieuwbouwproject Spaarndammerhart in Amsterdam West heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in de stad. Wethouder Reinier van Dantzig en Maxime Verhagen van Bouwend Nederland overhandigden de prijs aan de bewoners en de betrokken partijen.

  • Bekijk hier de videoreportage van AT5 over de uitreiking van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.
  • Bekijk hier de video’s van de tien genomineerde projecten.

Spaarndammerhart: midden in Spaarndammerhart, Amsterdam West

De naam zegt het al, Spaarndammerhart ligt midden in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West. Karakteristiek voor het project is het groene hof met de grote toegangspoorten, die voorzien zijn van kunstwerken. Het project bestaat uit 80 woningen, waarvan 36 koopwoningen, 20 vrije sector huurwoningen en 24 sociale huurwoningen. Het project kreeg 22,4 procent van de stemmen.

Samenspel architectuur, kunst en natuur

“Het is mooi wonen in het Spaarndammerhart, waar architectuur, kunst en natuur samenkomen”, aldus wethouder Reinier van Dantzig. “De invloeden van de Amsterdamse School zijn hier terug te vinden. Het project scoorde goed onder Amsterdammers door het mooie ontwerp, de mix van woningtypen en het groene hof, dat voor iedereen toegankelijk is.”

Prijsuitreiking op de Dag van de Bouw

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022 werd uitgereikt op zaterdag 18 juni, de Dag van de Bouw. Tijdens die jaarlijkse dag, die georganiseerd wordt door Bouwend Nederland, kunnen overal in het land bouwprojecten bezocht worden. “Je ziet aan alles bij project Spaarndammerhart dat het met veel liefde en aandacht is ontworpen en gebouwd”, zei Maxime Verhagen van Bouwend Nederland kort na de bekendmaking van de winnaar. “Het is een voorbeeld van wat de bouwsector kan in Nederland. De komende tijd wordt de uitdaging om veel woningzoekers te helpen aan een mooie en betaalbare woning, terwijl bouwmaterialen schaars en duurder worden. Tegelijkertijd is er veel behoefte aan nieuw talent in de bouw.”

In co-creatie gerealiseerd, kunstwerk met vakmanschap

“Spaarndammerhart is in co-creatie met de buurtbewoners tot stand gekomen”, aldus Remco Melgert, directeur Woningbouw van ontwikkelaar Heijmans. “Vanaf het begin zijn ze betrokken geweest. Je ziet daarnaast wat kunst kan toevoegen aan een project. Het kunstwerk van Martijn Sandberg is als baksteenreliëf in het metselwerk van de drie poorten verwerkt. Maar ook in de bestrating van de poorten en in de bestrating van het binnenhof. Het is een prachtig ontwerp dat met groot vakmanschap is gerealiseerd door ons uitvoeringsteam, samen met metselaars en stratenmakers.”

Publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is dé publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Bij deze editie ging het om woningbouwprojecten die tussen augustus 2020 en augustus 2021 in Amsterdam zijn opgeleverd. In de eerste ronde nomineerde een publieksjury van bijna 200 Amsterdammers uit 52 nieuwbouwprojecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 4.600 mensen hun stem uit. De volledige uitslag is als volgt:

1. Spaarndammerhart 22,4%
2. The Wave 19,7%
3. De Voortuinen 12,9%
4. Eenhoornblokken 9,1%
5. Afzelia 8%
6. Oostenburg kavel 2 6,7%
7. Lycka 6,1%
8. Het Hooghout 5,6%
9. De Nieuwe Meester 4,8%
10. Westbeat 4,6%

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een jaarlijkse prijs die georganiseerd wordt door Amsterdam Woont, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Project Het Schip wint oeuvreprijs

Het is de vijftiende keer dat de Amsterdamse Nieuwbouwprijs werd uitgereikt. Daarom konden Amsterdammers ook stemmen op het beste project van de afgelopen 15 jaar. Het Schip, de winnaar van 2019, heeft deze ‘oeuvreprijs’ gewonnen. Hieronder een foto van dit fraaie renovatieproject.

Bekijk overzicht