Nieuws
1 mei 2020

Nieuwbouw: een verrassend lage energierekening. Maar het wonen is ook een beetje wennen

Alle nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig, en de ene is nog energiezuiniger dan de andere. Dat is behalve voor het klimaat en voor je wooncomfort ook goed voor je portemonnee: je energierekening kan immers verrassend laag uitpakken. Maar dan moet je wel af van bepaalde gewoontes, schrijft informatieplatform Bewust Nieuwbouw. Wónen in een energiezuinig huis is dus ook een kwestie van wénnen.

Ervaring opdoen met zeer energiezuinige nieuwbouw

Bewust Nieuwbouw laat Johan Riezebos aan het woord. Riezebos is werkzaam bij bouw- en vastgoedbedrijf Ter Steege, dat in Almelo drie rijen van zes huurwoningen heeft gebouwd. In de eerste rij hebben de woningen nog een standaard cv-ketel (dus aardgas), in de tweede rij is een hybride systeem geïnstalleerd (met cv-ketel en een luchtwarmtepomp) en de derde rij bestaat uit energiezuinige nul-op-de-meter woningen. Die woningen hebben geen gasaansluiting en draaien volledig op zonne-energie. Het project is bedoeld om in de praktijk ervaring op te doen met energiezuinig wonen. Die ervaring kwam snel. Al in de eerste periode pakte het energieverbruik en dus de energierekening bij een aantal bewoners van de nul-op-de-meter woningen hoger uit dan verwacht. “Soms was de energierekening wel erg hoog in vergelijking met die van de buren”, zegt Riezebos in een interview met Bewust Nieuwbouw. “Dit was voor ons reden om te kijken hoe dit kon gebeuren.”

Gedrag minstens zo belangrijk als technische oplossingen

Een onderzoek naar de oorzaken wees uit dat energiezuinig wonen niet alleen om technische oplossingen gaat, zoals warmtepompen, zonnepanelen, warmteterugwinning en balansventilatie. Het gedrag van mensen is minstens zo belangrijk. “We kwamen erachter dat bewoners van een energiezuinig huis soms vasthouden aan oude gewoontes”, aldus Riezebos. “Een van de bewoners vertelde letterlijk dat hij de verwarming altijd laag zette als hij de deur uitging. Dat had zijn moeder hem zo geleerd. Maar dat moet je in deze woningen juist niet doen. Het deed ons beseffen dat we nog meer tijd moeten besteden aan het geven van instructies aan nieuwe bewoners.”

Temperatuur niet omlaag brengen, ook niet luchten voor frisse lucht

Anders dan in een huis met een cv-ketel is het in een huis met een warmtepomp belangrijk om de temperatuur vrij constant te houden. De temperatuur omlaag brengen als je gaat slapen of als je je huis verlaat, is dus niet de bedoeling. Dat geldt ook voor de gewoonte om je huis regelmatig te luchten door de ramen open te zetten. Ook dat is in zeer energiezuinige woningen niet de bedoeling. Daar is immers een ventilatiesysteem voor aangebracht. “Mensen die zeggen dat ze gewend zijn om hun huis te luchten, zullen merken dat ze vervolgens alle warmte kwijt zijn. Het duurt dan weer even voor het huis weer is opgewarmd.”

Lage energiekosten, maar ook veel wooncomfort

Als mensen hun oude gewoontes afleren, en dat is niet heel ingewikkeld, levert een zeer energiezuinig huis niet alleen zeer lage (of zelfs geen) energiekosten op. Het is ook goed voor klimaat en milieu, én het is heel comfortabel. De woningen zijn namelijk kierdicht, waardoor je nergens tocht of zogeheten ‘koudeval’ ervaart. Ook de binnenlucht is gezond, dankzij de balansventilatie. En of je wel voldoende warm water hebt om te douchen? Zeker, weet Riezebos. Dit hangt simpelweg samen met de grootte van het boilervat.

Bekijk overzicht