Marineterrein in Amsterdam wordt duurzame wijk met 800 woningen en stadspark
Het Marineterrein in Amsterdam verandert in de komende jaren in een duurzame stadswijk, met zo’n 800 woningen, ruimte voor innovatieve bedrijven en een stadspark aan het Oosterdok. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt via haar website en nieuwsbrief.
Marineterrein: aan oostkant centrum Amsterdam
Het Marineterrein ligt aan de oostkant van het centrum van Amsterdam. Vanaf 1655 (!) was het in gebruik bij de Admiraliteit van Amsterdam en daarna bij haar opvolger, de Koninklijke Marine. Nu Defensie zich grotendeels terugtrekt van het terrein, komt het beschikbaar voor de stad.
800 woningen (koop en huur), innovatieve bedrijven, sport
In de nieuwe wijk is ruimte voor ongeveer 800 woningen, variërend van sociale tot middeldure huurwoningen en koopwoningen. Daarnaast is er plek voor kleinere innovatieve bedrijven, studenten, onderwijspersoneel en kunst en cultuur. Defensie blijft aanwezig met een compacte kazerne en een sportveld, waar een helikopter kan landen en waar ook de bewoners kunnen sporten. Zo’n 70 procent van het terrein blijft onbebouwd.
Gasloos, klimaatneutraal en circulair
De nieuwe bebouwing wordt gasloos en klimaatneutraal, en ook voor de bestaande gebouwen is dat de ambitie. Ook is het de bedoeling dat op termijn al het afval wordt hergebruikt, dat voor de nieuwbouw bestaande materialen worden gebruikt en dat er een circulair watersysteem komt.
Historische gebouwen, park aan het water
De nieuwe buurt ligt in een groene, waterrijke en autovrije omgeving, met een park aan het water van het Oosterdok. Het monumentale Poortgebouw en andere beeldbepalende gebouwen, zoals de voormalige timmerwerkplaats, het Officiersgebouw en de Commandantswoning, blijven behouden. Net als bomen die er al lang staan en bepalend zijn voor het beeld.
Inspraakfase: geef je mening
De plannen, vervat in een concept-nota, verkeren nu in de inspraakfase. Als betrokkene of belanghebbende kun je tot en met 17 januari (2022) je mening geven. Op deze pagina op de website van de gemeente staat hoe je dat moet doen. De inspraakronde wordt in de nota meegenomen, waarna deze wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Dat gebeurt naar verwachting in de tweede helft van 2022. Het duurt dus nog wel even voordat hier ook echt gebouwd gaat worden. Meer informatie over de plannen, inclusief de concept-nota, is te vinden op www.amsterdam.nl/marineterrein.
Foto: Siebe Swart / website gemeente Amsterdam.
