Nieuws
9 mei 2019

Het bouwdepot: wat is dat eigenlijk en wat kun je er allemaal mee?

Als je een woning koopt die nog gebouwd moet worden, stort de bank je hypotheek in een bouwdepot. Dat is een rekening waaruit je stap-voor-stap alle bouwkosten betaalt. De rente die je krijgt op het bouwdepot is gelijk aan de rente van je hypotheek. Maar welke kosten kun je eruit betalen? En hoeveel geld stop je er eigenlijk in? Financieel adviseur Lucy Duin van de Rabobank geeft tekst en uitleg.

Bouwdepot: alleen voor rekeningen die met de bouw te maken hebben

Een nieuw huis laten bouwen kan zo een jaar duren. Je betaalt je aannemer in termijnen terwijl hij aan het bouwen is. Van het bouwdepot kun je alleen rekeningen betalen die met de bouw te maken hebben. Maar dat zijn er aardig wat, aldus Lucy. “Denk aan de kosten voor de grond, de aannemer en de afwerking. Niet de inrichting van je huis, maar wel je badkamer, je keuken, het stuc- en schilderwerk en je vloeren. Ook de tuinaanleg mag je meenemen in het depot. Eigenlijk dus alle onderdelen die ‘vastzitten’ aan je huis.”

Hoeveel geld stop je in het bouwdepot?

Maar hoeveel geld stop je in dat depot? “Kijk zorgvuldig naar je woonwensen voor je bepaalt hoeveel geld er in het depot gaat”, vervolgt Lucy. “Ik adviseer mijn klanten altijd om eens naar een keukenspecialist te gaan. Zoek een keuken uit die bij je past en kijk goed naar het prijskaartje. Doe hetzelfde voor je badkamer, je vloer en je tuin. Zo kom je tot een realistisch budget om je woning af te werken. Belangrijk, want een bouwdepot kun je later niet uitbreiden. Op is op.”

Hoe zit het met erfpacht?

De maximale hoogte van je bouwdepot bepaalt de bank aan de hand van de koop-aannemingsovereenkomst of een taxatierapport. “Een optelsom van de kosten van de grond, de aankoopsom, de bouwsom en het meerwerk”, legt Lucy uit. Komt de woning op erfpachtgrond te staan, dan mag alleen een onafhankelijke taxateur de waarde vooraf bepalen. De bank neemt zijn advies over.

Dubbele lasten tijdens de bouw van je nieuwe huis

“Zodra je bij de notaris je handtekening voor een nieuw te bouwen huis zet, reken je eerst de grondkosten af”, zegt Lucy. “Dat is een groot bedrag. Vaak betaal je ook al een eerste termijn aan je aannemer. Die bedragen worden bij het verstrekken van de hypotheek al door de notaris ingehouden op de hypotheek. Het beginsaldo van je bouwdepot is dan al flink lager dan de hypotheek. Het maandelijkse bedrag aan rente dat je op het bouwdepot ontvangt, is dan ook altijd lager dan de maandlasten die je hebt van je hypotheek. Kortom, je hebt dan al maandlasten terwijl je nog niet in het huis woont. De bestaande maandlasten van je huidige koop- of huurwoning blijven tijdens de bouw van je nieuwe huis óók doorlopen. Dubbele lasten dus, die oplopen naarmate de bouw vordert en het depot slinkt.”

Meer weten over het bouwdepot? Maak een afspraak bij de Rabobank

Wil je meer weten over het bouwdepot? Ga dan eens langs bij de Rabobank. “In een gratis oriëntatiegesprek stel ik vooral vragen. Waarom kies je voor nieuwbouw? Weet je dat er een lange bouwtermijn en dubbele lasten bij horen? We gaan met alle details voor je aan de slag. Echt maatwerk dus, zodat je weet waar je aan toe bent.”

  • Lees meer over oriëntatie, advies en advieskosten op rabobank.nl.
Bekijk overzicht