Nieuws
29 februari 2020

Extra lage rente, meer leenruimte en lagere energielasten. Nieuwbouw is energiezuinig en dat levert voordelen op

De hypotheekrente is historisch laag. En als je een energiezuinig (nieuwbouw)huis koopt, krijg je van diverse hypotheekaanbieders ook nog eens een aantrekkelijke rentekorting. Daardoor kan de rente nog lager uitkomen, zelfs onder de 1 procent. Maar een energiezuinig nieuwbouwhuis biedt ook andere financiële voordelen: meer hypotheekruimte en lagere energielasten. Nieuwbouwplatform Bewust Nieuwbouw zet het allemaal op een rijtje.

Rentekorting voor energiezuinig nieuwbouwhuis

Je kunt als koper van een energiezuinig nieuwbouwhuis bij flink wat aanbieders dus rekenen op een rentekorting, aldus Bewust Nieuwbouw. Hóe laag de uiteindelijke rente is, hangt af van de marktrente, de aanbieder en de rentevaste periode die je kiest (1, 5, 10 of 20 jaar).

Tot 25.000 euro extra hypotheekruimte

Maar de aankoop van een energiezuinig nieuwbouwhuis levert je dus ook andere financiële voordelen op. Zoals extra hypotheekruimte. Normaal gesproken kun je een hypotheek afsluiten tot 100 procent van de waarde van de woning. Als je een nieuwbouwhuis koopt, kun je vanwege de energieprestaties er sowieso op rekenen dat je 9.000 euro extra mag financieren. Gaat het om een zeer energiezuinig nieuwbouwhuis, dan kun je rekenen op nog eens 15.000 euro extra hypotheekruimte. Zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen zijn woningen waarvan de EPC – een waarde die de energiezuinigheid uitdrukt – 0 of lager is. Voor deze woningen hoeft de verkoper geen energieprestatiegarantie af te geven. Ga je nog een stap verder (energiezuiniger) en koop je een nul-op-de-meter woning, dan kan de extra financieringsruimte oplopen tot 25.000 euro. Voor deze woningen moet de verkoper wel een energieprestatiegarantie afgeven, voor een periode van tenminste tien jaar.

Weinig of zelfs geen energielasten

Daar komt nog bij dat je met een energiezuinig nieuwbouwhuis (uiteraard) weinig of zelfs geen energielasten hebt. Ook dat scheelt in je maandelijkse woonlasten. Sommige woningen zijn zelfs energieleverend.

Koopsom nieuwbouw hoger, maandlasten niet per se

Er is de laatste jaren veel te doen over de fors gestegen huizenprijzen, vooral van nieuwbouwhuizen. De koopsommen daarvan zijn, mede als gevolg van dure en vereiste investeringen in duurzaamheid, gemiddeld genomen nog meer omhoog gegaan dan die van bestaande woningen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat de maandlasten eveneens zo veel hoger uitpakken. Met dank aan de lage rente en de lage energielasten.

Bekijk overzicht