Zuidoost ook op creatief en culinair gebied in opkomst

Zuidoost ook op creatief en culinair gebied in opkomst
2 oktober 2016

Amsterdam Zuidoost zit in de lift, ook op creatief en culinair gebied. Dat blijkt uit een nieuwe reportage van tv-programma Bouw Woon Leef, waarin Timon Raven en Waseem Butt aan het woord komen. Timon heeft in Zuidoost een muziekstudio. Waseem runt er (onder meer) een stand in culinair walhalla World of Food.

Timon is geboren en getogen in Zuidoost, ging elders in de stad studeren en kwam op zijn 28e met heimwee terug. In zijn muziekstudio in de flat Florijn Noord, waar meer kunstenaars zijn gevestigd, werken hij en zijn compagnon Mitchel met muzikaal talent uit de buurt.

Zuidoost: eigen identiteit

Volgens hem heeft Zuidoost steeds meer een eigen identiteit. “Het is een vrij jong stadsdeel en je ziet nu dat de eerste generaties groot worden van wie de ouders ook in Zuidoost zijn geboren. Dat zijn geboren en getogen Zuidoostenaren. Dat had je in mijn jeugd nog niet zo sterk. Je ziet nu een cultuur ontwikkelen met zijn eigen muzikale expressie, zijn eigen taal, zijn eigen klederdracht en zijn eigen keuken. Juist omdat het zo divers is en omdat mensen van allerlei pluimage hier rondlopen, is het een creatieve en inspirerende omgeving.”

Veryuppen

Timon verwacht dat Zuidoost snel zal gaan ‘veryuppen’. “Je kunt hier prachtig wonen en het is vooralsnog goed te betalen. Belangrijk is dat de cultuur van de buurt genoeg verankerd is om niet weggespoeld te worden. Daar zullen we ons ook wel hard voor maken.”

Gewoon een Bijlmerjongen

Waseem Butt, in 2001 naar Amsterdam gekomen vanuit Pakistan, draagt ook bij aan het succes van het stadsdeel. Hij heeft een twee wasserettes/stomerijen en een goedlopende streetfoodstand in World of Food. Om zijn eigen winkel van het beste lamsvlees te kunnen voorzien, is hij ook een eigen slagerij begonnen. Een rasondernemer dus, die in Zuidoost zijn kansen heeft gepakt. Hij had verwacht in World of Food vooral klanten te bedienen met een Pakistaanse, Indiase of Surinaamse achtergrond. Maar tachtig procent van zijn klanten zijn blanke Nederlanders. “Ik ben daar aan de ene kant blij mee. Aan de andere kant ben ik ook verbaasd”, zegt Waseem. Op de vraag hoe belangrijk Zuidoost voor hem is, zegt hij dat hij zich er thuisvoelt. Een leven buiten de Bijlmer kan hij zich niet voorstellen. “Ik ben gewoon een Bijlmerjongen.”


Meer nieuws

Nieuws
Alles over de nieuwbouwplannen in Badhoevedorp op informatiemarkt (20 november)

Alles over de nieuwbouwplannen in Badhoevedorp op informatiemarkt (20 november)

22 oktober 2021
Nieuws
Park Valley: een nieuwe, groene stadswijk met ruim 700 woningen in Diemen

Park Valley: een nieuwe, groene stadswijk met ruim 700 woningen in Diemen

22 oktober 2021
Nieuws
Orangerie: appartementen op een landgoed, nabij Heemstede en Haarlem. Nu te koop

Orangerie: appartementen op een landgoed, nabij Heemstede en Haarlem. Nu te koop

14 oktober 2021

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.