In De Maurits wonen statushouders en reguliere huurders door elkaar

In De Maurits wonen statushouders en reguliere huurders door elkaar
25 februari 2017

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning en ‘gewone’ huurders die door elkaar heen wonen in één gebouw. In De Maurits, aan de Mauritskade in Amsterdam, is dat heel gewoon. Bouw Woon Leef maakte er een reportage over.

De Maurits is een voormalig kantoorgebouw van woningcorporatie Ymere. Tot vorig jaar was daar de kleinschalige vluchtelingenopvang HOOST gevestigd. “HOOST was een burgerinitiatief om vluchtelingen op te vangen”, legt Bas Bronneberg van Ymere in de reportage uit. “Dat burgerinitiatief heeft ons benaderd om ons voormalige vestigingskantoor te gebruiken als logeeradres. Wij hadden de bedoeling het kantoor te verkopen. Toen hebben we ons door HOOST laten inspireren om er permanente huisvesting voor statushouders en reguliere huurders van te maken.”

De Maurits: samen dingen doen

Een van de ‘reguliere’ huurders is kunstenares Charmaine Noten. Ze schreef zich bewust in voor De Maurits, onder meer omdat het haar interessant leek om kunstwerken met de andere bewoners te delen. “Vooral omdat ik helemaal niets weet over Syrische kunst of kunst uit Eritrea.” De reguliere huurders wisten bij de toewijzing dus dat hun buren statushouders zouden zijn. Daardoor is er een bepaalde betrokkenheid en helpen de bewoners elkaar. “Vooral nu, omdat we aan het verhuizen zijn: gereedschap lenen. Ook koken we samen. En we hebben bijeenkomsten samen.”

Binnen een jaar voor elkaar

“Het mooie van dit project is dat iedereen wilde meewerken”, aldus Bronneberg. “Daardoor is het ons gelukt om binnen een jaar van plan naar oplevering te gaan, inclusief vergunningverlening. Dat is uniek.”

Bouw Woon Leef: debat op 2 maart

Bouw Woon Leef geeft op allerlei manieren informatie en inspiratie over bouwen, wonen en leven in Amsterdam, bijvoorbeeld via online filmpjes, televisie, social media en debatten. Het eerstvolgende debat is op donderdag 2 maart (vanaf 20.00 uur) in Pakhuis De Zwijger, en gaat over de internationalisering van Amsterdam. Terwijl de toevloed van expats enorm is, zochten afgelopen jaar 3.000 Amsterdammers hun woonheil in een andere Nederlandse stad. Wat vinden we van deze trends? Kom ook en praat gratis mee. Meld je wel even aan via de site van De Zwijger. Behalve Amsterdam Woont zijn ook de gemeente Amsterdam, omroep AT5 en vastgoedbelegger Bouwinvest partners van Bouw Woon Leef.

Foto’s: stills uit reportage Bouw Woon Leef (AT5).


Meer nieuws

Nieuws
Sluishuis, Amsterdam: alleen nog terrace-appartementen en duplex penthouses beschikbaar

Sluishuis, Amsterdam: alleen nog terrace-appartementen en duplex penthouses beschikbaar

27 januari 2022
Nieuws
Zaterdag 5 februari: verkoopevent De Werf bij de Sluis in Muiden

Zaterdag 5 februari: verkoopevent De Werf bij de Sluis in Muiden

27 januari 2022
Nieuws
Rabobank helpt starters met 'Bieden met meer zekerheid'

Rabobank helpt starters met 'Bieden met meer zekerheid'

27 januari 2022

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.