Zuidoever

Opdrachtgever: Stichting Cordaan
Architect: TANGRAM architectuur en stedelijk landschap
Stadsdeel: Zuid
Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Adres: Eemlandstraat 2-110
Aantal woningen: 54
Overig programma: Parkeergarage
Fotografie: Meijeske fotografie

Projectbeschrijving
Het project Zuidoever ligt op de Zuidas en is een nieuwe woon-, zorg- en welzijnsformule van Cordaan voor ouderen met een zorgvraag. De ouderenzorg in Amsterdam is aan het veranderen. Het aantal oudere mensen neemt toe. Binnen deze groep zijn grote verschillen in leefsituatie, leefstijl en gezondheid. Cordaan wil er zijn voor iedereen, ongeacht leefstijl of achtergrond. In Zuidoevers bevinden zich 54 appartementen voor ouderen die bereid en in staat zijn te betalen voor hoogwaardig woongenot en meer services.

Het concept richt zich op ouderen die 24-uurs zorg nodig hebben én prettig en comfortabel willen wonen, in een veilige omgeving met veel privacy. Zij willen hun leven zoveel mogelijk blijven leven zoals ze gewend zijn en kunnen rekenen op goede zorg en ondersteuning. Bij Zuidoever staan wonen en leven voorop. Dit komt tot uiting in de opzet van het gebouw: licht, lucht en water staan centraal. Deze elementen worden doorgevoerd in de groene omgeving, de appartementen en het rijke aanbod van ruimtes en faciliteiten die bewoners tot hun beschikking hebben, zoals een tuin en wintertuin, woonkeukens, woonkamers, fysioruimte en een ruimte waar films vertoond kunnen worden en concerten gegeven. Het gebouw biedt het perfecte evenwicht tussen voldoende privacy en de mogelijkheid anderen te ontmoeten.

Iedereen woont vlakbij de tuin, deels beschermd tegen weer en wind door de grote kas, zodat bewoners het hele jaar naar buiten kunnen. Er wonen ouderen met dementie en ouderen met somatische aandoeningen. Dat stelt specifieke eisen aan de woon-zorgomgeving. Dementerenden hebben baat bij een meer besloten omgeving, mensen met fysieke beperkingen komen juist graag in contact met de buitenwereld. Binnen Zuidoever kan het allebei: het biedt een grotere buitenwereld en kan zich verkleinen tot een veilige, huiselijke plek. De hele sfeer nodigt uit om te bewegen: het is licht, open en ‘warm’.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.