Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Lemniskade Projecten
Architect FRANTZEN et al architecten
Stadsdeel Noord
Aannemer Hillen & Roosen
Projectnaam PATCH22
Adres Johan van Hasseltkade 202-306, Christoffelkruidstraat 21, 29
Aantal woningen 26
Overig programma 4 commerciƫle ruimtes

PATCH22: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2017

PATCH22 is gebouwd op een van de kavels die in 2009 zijn getenderd met als belangrijkste selectiecriterium duurzaamheid. De duurzaamheid is hier bereikt door energiezuinigheid, de toepassing van hernieuwbare grondstoffen en zeer flexibele indelingsmogelijkheden. PATCH22 is destijds ontworpen met een GPR score van 8,9 en een EPC van 0,2. Het dak is volledig gevuld met PV-panelen waardoor het gebouw energieneutraal is. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. De warmte wordt opgewekt met CO2-neutrale pelletketels, gestookt op geperst afvalhout uit de houtindustrie. Het dertig meter hoge woon-werkgebouw is vervaardigd met de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie- en gevelmateriaal.

De hoogbouw van het 5.400 m2 grote gebouw kan veranderen van een werkgebouw naar een woongebouw en andersom zonder dat er aanpassingen aan het casco nodig zijn. De verdiepingen kunnen gebruikt worden als maximaal 540 m2 grote loft-appartementen met enorme balkons of als maximaal acht kleinere appartementen. Het kunnen ook ongedeelde kantoorvloeren blijven, vanwege het ontbreken van constructieve scheidingswanden, de hoge verdiepingshoogtes van vier meter en de hoge vloerbelastingen van 4KN. De gerealiseerde appartementen hadden een volledige indelingsvrijheid doordat het leidingwerk door bewoners zelf aangelegd kon worden in de holle vloeren met demontabele toplaag. Zo zijn er uiteindelijk vijf eengezinswoningen en 26 totaal verschillende woonwerkruimtes gerealiseerd.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.