Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Vink Bouw
Architect Marcel Lok_Architect
Stadsdeel Noord
Nieuwbouwlocatie Buiksloterham
Aannemer Vink Bouw
Projectnaam Docklands
Adres Bosrankstraat 2-64, Ridderspoorweg 79-103, Papaverweg 42
Aantal woningen 26
Overig programma 4 commerciële ruimtes

Docklands: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Docklands is in 2010 de winnende inzending geweest van de duurzaamheidstender Buiksloterham voor kavel 12. Het L-vormige complex bestaat uit een ranke toren van negen bouwlagen met in totaal tweeëndertig appartementen en een tweelaagse plint, met dertien bedrijfsruimtes en parkeergarage op begane grond en op de verdieping twaalf compacte studio‘s. Bovenop de parkeergarage ligt een collectieve daktuin met individuele buitenruimtes en tevens entrees van de studio’s op de eerste verdieping. Het dak van de toren is voorzien van een gemeenschappelijk dakterras met bomen (Gleditsia Triacanthos Inermis), een symbolische verwijzing naar de dertiende-eeuwse Guinigi toren in het Italiaanse plaatsje Lucca.

Voor Docklands is een energetisch gebouwconcept ontwikkeld met enkele innovaties op het gebied van klimaatinstallaties. De luchtbehandeling is collectief geregeld waarbij de toevoerlucht door grondbuizen wordt aangezogen, waardoor de ventilatielucht in de winter wordt voorverwarmd en wordt gekoeld in de zomer. Het complex is daarnaast zelfvoorzienend door middel van een gebouwgebonden collectieve WKO-installatie. Voor het project zijn speciale industriële bakstenen geproduceerd, die in een modulair blokverband in het werk zijn gemetseld. Het metselwerkverband is bepalend geweest voor de maatvoering in drie dimensies en manifesteert zich als de alles omhullende huid van het volume.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.