Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever International Campus
Architect Studioninedots
Stadsdeel Oost
Aannemer Van Wijnen Midden
Projectnaam Smiley
Adres Kees Broekmanstraat 101-464
Aantal woningen 364
Overig programma wasruimte, dakterras

Smiley: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs

Voor het 134 m lange kavel ten noorden van de IJburglaan ontwierp Studioninedots een beeldbepalend blok met 364 studentenwoningen. De organisatie van de buitenruimtes is aangegrepen om de collectiviteit onder de studenten en het dynamisch gebruik van het gebouw mogelijk te maken. Essentieel was de ingreep om het terras, dat aan de verkeersluwe maar weinig aantrekkelijke noordzijde was gedacht, te verplaatsen naar het dak. Door het blok richting het zuiden uit te hollen, is ruimte gecreëerd voor collectieve terrassen en ontstond een diversiteit aan plattegronden en het gewenste stedelijke silhouet. De positie van de getrapte terrassen is zo uitgekiend dat het blok bovendien fungeert als geluidsmuur voor de achtergelegen huizen.

Dubbelhoge glazen entreepartijen markeren de toegang tot de studio’s. Langs de voorgevel ligt, als aanvulling op de daktuinen, een groene zone, waar stokrozen tegen de gemetselde penanten groeien. Hier hebben de begane grondwoningen hun terras. De maatvoering van de penanten varieert; richting het midden worden ze steeds breder. Zo wordt de gevel een drieluik, elk deel met een eigen ritmiek, terwijl ze gezamenlijk de gekromde hoofdvorm benadrukken: een gebouw met de vorm van een smile.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.