Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever AM
Architect Kampman Architecten
Stadsdeel Oost
Nieuwbouwlocatie Amstelkwartier
Projectarchitect(en) Marcel Kampman
Aannemer BAM Woningbouw
Projectnaam Villa Mokum
Adres Amstelvlietstraat 6-526, Welnapad 1-41, Welnastraat 1-695, Spaklerweg 16
Aantal Woningen 627
Overig programma Parkeergarage, commerciële ruimten
Fotografie Ossip Architectuur fotografie

Villa Mokum: winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

Villa Mokum in het Amstelkwartier is een nieuwbouwcomplex met 627 studio’s . De 348 koop- en 279 huurwoningen voor starters en studenten variëren in grootte van 28 tot 33 m2 en hebben allemaal een eigen keuken en badkamer. De twee grote stedelijke blokken aan de Spaklerweg en twee kleinere blokken aan de Amstelvlietstraat omsluiten een gemeenschappelijke binnentuin die overdag voor iedereen toegankelijk is. Een wandelroute die de wijk met het metrostation verbindt en waaraan de entrees van de blokken liggen doorsnijdt het complex.

De parkeergarage voor het naastgelegen hotel bevindt zich onder het zuidelijke deel van het complex. De studio’s worden ontsloten via binnengangen. Gemeenschappelijke terrassen en loggia’s aangevuld met vides in de binnengangen zorgen voor lucht, licht, ruimte en sociale cohesie. De bewoners van twee boven elkaar gelegen verdiepingen delen buitenruimte en fietsenstalling. Hiermee ontstaat een overzichtelijke sociale groep binnen het grotere geheel. De gevel is opgebouwd uit prefab betonelementen met metselwerkafwerking of betonoppervlak. Rollagen die enigszins uitsteken en een Amsterdams tulpenmotief zorgen voor reliëf en verfijning van het gevelbeeld. Dit motief is speciaal voor Villa Mokum ontworpen en komt terug in de verkeersruimten, hekken, de grafische vormgeving van de corridors en de bewegwijzering.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.