Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Bot Bouw Initiatief
Architect Global Architects
Stadsdeel West
Nieuwbouwlocatie Houthaven
Projectarchitect(en) Arthur Nuss
Aannemer Bot Bouw
Projectnaam Blok 0 – De Rede
Adres Haparandaweg 710-744, Houthavenkade 15-17
Aantal woningen 22
Overig programma Bedrijfsruimte
Fotografie Jeroen Musch

Blok 0 – De Rede: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

Het project is ontwikkeld in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en is een samenwerking tussen de bouwgroep, Global Architects en Bot Bouwgroep. Bouwgroepleden konden mede bepalen hoe hun toekomstige woning eruit ging zien. Met de keuze van het woningtype en de invulling van het interieur had men keuzevrijheid, zodat specifieke wensen werkelijkheid werden. Zo kon met kiezen uit een penthouse, een appartement, een doorzonwoning, herenhuis of een loft: alles was mogelijk binnen de kaders van dit ontwerp.

Om het karakter van het havengebied te benadrukken, hebben de materialen een ruige uitstraling. Robuuste hekwerken, kaal beton, grote glasoppervlakken en ruw hardhout geven een industrieel gevoel. Het spel tussen deze verschillende onderdelen maakt de gevel tot een plastisch geheel. Het appartementencomplex is 100% klimaatneutraal uitgevoerd. Een aantal ingrepen heeft hier een bijdrage aan geleverd. Op het dak zijn PV-panelen geïnstalleerd die zonne-energie opwekken. De schil is uitgevoerd met Rc-waarden van 7,0 tot 10,0. De kozijnen zijn uitgevoerd met tripleglas. In de grond onder het complex vindt koude- en warmteopslag plaats om de geïntegreerde vloerverwarming voor te verwarmen, zodat met weinig toegevoegde energie de juiste temperatuur kan worden bereikt.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.