Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect rphs+
Opdrachtgever Banne Binnen (Rochdale en AM)
Bouwer BAM Woningbouw, Mostert de Winter
Projectnaam De Banne Centrum
Stadsdeel Noord
Adres Bezaanjachtplein 3-303, IJdoornlaan 1501-1697

De Banne Centrum: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2014

De Banne Centrum is een 54.500 m2 tellend complex van de hand van architect Eric Scholman van rphs+ architecten uit Voorburg. Het bevat behalve winkels en woningen een openbare bibliotheek, een gymzaal, ruimte voor naschoolse opvang en een zogeheten Huis van de Wijk. Er zijn ook twee parkeergarages met 410 plaatsen. De winkelruimte is bijna helemaal afgenomen, met name door winkeliers die in het oude winkelcentrum In de Banne waren gevestigd.

Om De Banne het idee van een stadsboulevard te geven, zijn de woongebouwen aan elkaar en aan de IJdoornlaan gekoppeld door een tweelaagse plint. De plint betekent zoveel als de onderste laag of lagen van een gebouw, als die duidelijk verschillen van de overige verdiepingen. De woongebouwen van max. acht verdiepingen hoog staan afwisselend haaks op en evenwijdig aan de boulevard.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.