Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever MAB Development
Architect Studioninedots
Bouwer Smit’s Bouwbedrijf BV
Projectnaam Oosterdokseiland
Stadsdeel Centrum
Nieuwbouwlocatie Oosterdokseiland
Aantal woningen 28

Oosterdokseiland: derde plaats bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

Het Oosterdokseiland is gelegen ten oosten van het Centraal Station en kent een mix aan functies: er zijn woningen, kantoren, winkels een hotel, een conservatorium en de openbare bibliotheek en horecagelegenheden. Het stedenbouwkundig plan van EEA Architects gaat uit van een hoge dichtheid binnen de zes blokken. Voor de afwisseling zijn er smalle stegen en binnenplaatsen ingebouwd.

In het midden van dit alles bevindt zich het gebouw van Studioninedots. In de onderste lagen hebben winkels zich gevestigd en daarboven is er ruimte gemaakt voor luxe appartementen met een prachtig uitzicht over de binnenstad.

Het Parool over Oosterdokseiland: Het uitzicht is fenomenaal

Een dode hoek naast het Centraal Station was het, waar de betonnen kolossen van de post stonden. Nu is Amsterdam verrijkt met een bruisend stukje stad, waar op dat relatief kleine Oosterdokseiland een groot hotel, diverse koffietenten, een sterrenrestaurant, de Centrale Bibliotheek, het conservatorium, een elektronicawinkel en kantoren vechten om aandacht. Er wordt ook nog gewoond – en hoe.

‘Het was de gezamenlijke ambitie van de gemeente en ons om van dit laatste stukje bouwgrond in de binnenstad ook echt stad te maken,’ zegt Anne-Lize Hoftijzer (46) van Bouwfonds MAB, de projectdirecteur van ODE (Oosterdokseiland). ‘Dat betekent: een hoge dichtheid van bebouwing, met veel verschillende functies op een klein stukje grond. Dat was een superingewikkeld proces, want naast de winkels en kantoren moesten we goed rekening houden met de privacy van de woningen.’

Het genomineerde blok is betrekkelijk klein, 28 woningen, en zit als het ware aan de waterkant geplakt tegen een groot kantoorgebouw. Het is ontworpen door het bureau van Albert Herder en Arie van der Neut, dat toen nog HVDN Architecten heette en nu Studioninedots.

‘Dit was het kleinste kavel en we moesten het ook nog in tweeën klieven,’ zegt Herder (52). ‘De zijmuren lopen bovendien schuin weg. We hebben gekozen voor veel verschillende appartementen, van 64 vierkante meter tot over de tweehonderd, die allemaal zicht hebben op het water.’

Herder moest nauw samenwerken met de architecten van de andere gebouwen op het Oosterdokseiland. ‘We wilden een heel mooie harmonie van ontwerpen, een reeks gebouwen die goed bij elkaar passen. Ze wijken ook allemaal op dezelfde manier terug op de bovenste verdieping.’

De vijf juryleden die de nominaties hebben bepaald, waren lyrisch over dit gebouw, en dan vooral over het uitzicht over het water van het Oosterdok en over de stad.

De buitenkant kon een enkel jurylid niet meteen bekoren, maar anderen merkten de bijzondere baksteen op. ‘Ja,’ zegt Herder trots, ‘speciaal voor ons gebakken. Lange dunne bakstenen in een levendige kleur; mooier dan natuursteen.’

Die fraaie gevel, de ligging en het uitzicht zijn ook de belangrijkste pluspunten die de bewoners opsommen. Hun enige minpunt: voor de gewone boodschappen moeten ze een eind weg.

Op de vijfde verdieping wijst Reg van Steen (56) de herkennings- punten in de binnenstad aan waar hij allemaal op uitkijkt. Hij en zijn vrouw woonden vanwege verschillende werkplekken in Den Bosch, maar toen de kinderen eenmaal de deur uit waren besloten zij in Amsterdam neer te strijken. Wel zo dicht mogelijk bij het Centraal Station, vanwege het reizen.

Daar zitten zij nu op 135 vierkante meter voor ongeveer 500.000 euro (zonder afgekochte erfpacht); een garageplek kostte nog eens 58.000 euro.

‘Dit gebouw heeft een heel hoge kwaliteit van afwerking,’ vindt Van Steen. ‘Je hoort niets van alle geluiden van buiten en de woningen worden geothermisch verwarmd en gekoeld.’

‘Dat geeft heel prettige warmte, je hebt niet die droge lucht van airconditioning en er staan nergens radiatoren. Hier is heel goed over nagedacht.’

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.