Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Ymere
Architect Hooyschuur Architecten
Aannemer Van Lith
Projectnaam Kastanjeplein
Stadsdeel Oost
Aantal woningen 12

Kastanjeplein: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2012

Het project Kastanjeplein betreft een gemeentelijk monument en bestaat uit vier panden. Bij de renovatie is het complex voorzien van een nieuwe fundering en zijn het casco en de woningen ingrijpend vernieuwd. De bestaande woningen zijn deels samengevoegd en worden grotendeels ontsloten via een nieuw centraal trappenhuis. Ook de zolderverdieping is tot woonruimte gemaakt. De woningen worden verhuurd, deels in de vrije sector.

De voorgevel is zoveel mogelijk teruggebracht in oorspronkelijke staat. De balkons en het bestaande metsel- en voegwerk in de voorgevel zijn hersteld en de gevel is aan de binnenzijde geïsoleerd. De bestaande kozijnen zijn gehandhaafd, hersteld en voorzien van nieuwe stolpstellen en schuiframen. De oorspronkelijke consoles zijn waar nodig gereconstrueerd. De achtergevel is voorzien van nieuwe gevelkozijnen, buitengevelisolatie en balkons. Het dak is opnieuw bedekt met keramische vlakke pannen, het platte dak met een bitumen dakbedekking. De woningen zijn voorzien van individuele installaties en van mechanische ventilatie.

Het Parool over Kastanjeplein: Statig wonen in voormalig krot

Het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost werd twee jaar geleden uitgeroepen tot mooiste plein van Amsterdam. Het plein won omdat het aan de ene kant statig overkomt, als een oase van rust, en aan de andere kant onder de kastanjes ook een ideale speelplaats biedt voor de vlakbij gelegen basisschool.

Rond het Kastanjeplein is al het een en ander gesloopt en vervangen door nieuwbouw, maar het blok van 125 jaar oud aan de zuidkant staat er nog steeds. De fundering moest dringend worden vernieuwd, maar het gemeentelijk monument moest behouden blijven.

Bouwbedrijf Van Lith mocht een nieuwe fundering slaan en een betonnen kelderbak aanleggen. Tegelijk werd de oorspronkelijke indeling van het gebouw grondig gewijzigd. Er kwam een nieuw centraal trappenhuis en van de 24 appartementen bleven er nog twaalf over, waarvan vijf voor sociale huur. “Van binnen hebben we het pand bijna geheel gestript en nieuw opgetrokken, geheel naar de normen en eisen van vandaag,” vertelt Luuk Verhoef, directeur van Van Lith.

De bouwer kwam voor allerlei onaangename verrassingen te staan. “We hebben wel een paar keer lopen vloeken,” bekent projectleider Marc Koerhuis. “We wisten bijvoorbeeld niet dat er nog zo veel troep in de grond zat: puin, flessen, rotzooi.”

De bouw van een nieuw souterrain ging met heel wat tegenslag gepaard. Het grondwater leek juist naar deze plek toe te stromen, zodat in de achtertuin een installatie is geplaatst om het weg te pompen.

Woningcorporatie Ymere vroeg Jeroen Hooyschuur (41) van het gelijknamige architectenbureau voor de binnenzijde van het blok een geheel nieuwe indeling te ontwerpen. “Maar net zo belangrijk was het gebouw van buiten weer in de authentieke staat terug te brengen. Juist die mooi gedetailleerde buitenkant spreekt de bewoners aan.”

Zo’n bewoner is Ferry Wouda (62). “Ik woonde al sinds 1984 in de woning hiernaast op de hoek; het was toen nog particulier eigendom. Het was een krot, er moest heel veel aan gebeuren. De vloerbalken waren doorgezakt.”

“We waren dus blij toen in 2008 de plannen voor een complete renovatie werden aangekondigd. Ymere wilde eerst dat er allemaal nieuwe bewoners zouden komen, maar wij hebben als bewonersgroep voor elkaar gekregen dat de sociale huurders in elk geval mochten terugkeren.”

Zo heeft Wouda een woning van negentig vierkante meter teruggekregen voor een huur van zeshonderd euro, inclusief servicekosten. Voor dat geld heeft hij ook nog een fikse veranda achter en een dieper gelegen tuintje. Een appartement van 95 vierkante meter bovenin het complex dat in de vrije sector wordt verhuurd, kost 1250 euro per maand.

“Ze hebben de verbouwing heel grondig aangepakt,” vindt Wouda. “Nu lopen de vloeren eindelijk recht, en we hebben veel meer licht.” Hooyschuur is heel enthousiast over dit soort bouwen in de stad: “Zorgen dat een gebouw van 125 jaar oud weer een tijd meegaat, dát is pas duurzaamheid. Zo’n pand hergebruiken in plaats van het te slopen. Terwijl het karakter van het gebouw intact is gebleven, zit achter die gevel de kwaliteit van nieuwbouw.”

Zo denken ook de bewoners erover. “Ik vind het erg goed dat ze de buitenkant in de oude staat hebben gelaten,” reageerde er één. Een ander prijst ‘de goede nieuwbouw binnen, met mooie hoge ramen, achter de monumentale buitenkant’. Zij gaven als rapportcijfer een 8,5.

En de jury die de tien genomineerden uitzocht, was al even unaniem in zijn keuze. De juryleden waren onder de indruk van de afwerking, zoals de mooie houten kozijnen. Ook hun viel op hoe licht deze woningen zijn.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.