Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever VVE Ringdijk 11-13
Architect Willemsen – Tower Architect
Aannemer Bouwbedrijf Piet Vertelman
Projectnaam Ringdijk 11-13
Stadsdeel: Oost
Aantal woningen 7

Ringdijk 11-13: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Aan de historische Ringdijk in Amsterdam Oost is een eigentijds appartementencomplex gebouwd met zeven woningen. Omdat de oorspronkelijke bebouwing niet meer behouden kon blijven, is gekozen voor nieuwbouw.

De opdrachtgevers wensten milieuvriendelijke, levensloopbestendige woningen met een maximale keuzevrijheid voor de kopers ten aanzien van de plattegrond. Om de ruimte zo intensief mogelijk te benutten, is gekozen voor een halfverdiepte kelder met daarboven drie lagen en een kapverdieping.

Kenmerkend voor de Ringdijk is de bedrijvigheid en levendigheid in de plint (de bel-etage en het souterrain). Om aan dit beeld te beantwoorden, is gekozen voor gevelpuien die beide etages beslaan. De entree van het complex is op maaiveldniveau gesitueerd en heeft zo een hoogte van anderhalve verdieping. De woningen worden ontsloten middels een doorlooplift en een trappenhuis. De verdeling van de ramen in de gevel volgt die van het gesloopte gebouw dat bestond uit drie panden met twee ramen per laag per pand.

Een systeem van zonneboilers en aardwarmte voorziet de woningen van verwarming en warm water. In de zomer kan de installatie wordt gebruikt voor het koelen van de appartementen. De woningen hebben een hoog niveau van isolatie.

Het Parool over Ringdijk 11-13: Een verzameling van individuele woonwensen

De Ringdijk, opzij van de Middenweg, is een soort dorpje in de oude Watergraafsmeer, een bont gevarieerde rij huizen aan de voet van de oude polderdijk. Op de plaats van drie oude panden is een blokje nieuwbouw verrezen met zeven appartementen, dat helemaal is ontwikkeld door de aspirant-bewoners. Initiatiefnemers zijn Jan Kolthof (54) en zijn compagnon Wijnand Luttikholt, die een bedrijf hebben dat vervallen panden renoveert. Zij hadden al in 1996 een plan ingediend om Ringdijk 11, 12 en 13 stevig op te knappen en er dan, samen met mensen die er voorheen huurden, zelf in te gaan wonen.

De staat waarin de panden verkeerden bleek echter zo slecht te zijn, dat ze gesloopt moesten worden. Een aangepast bouwplan stuitte op allerlei obstakels, met als gevolg dat de plek jaren (weinig florissant) in het nieuws bleef als ‘het gat op de Ringdijk’. Kolthof gooide het uiteindelijk over een andere boeg. Zo kwam er een woongebouw naar de allernieuwste inzichten: klimaatneutraal en levensloopbestendig.

Directeur Donald Harte (47) van Warmtebelang, een installatiebedrijf dat is gespecialiseerd in duurzame energietechniek, richtte in de kelder een complete machinekamer in. Aan de verwarming komt geen enkele fossiele brandstof te pas; de vloeren (zelfs die in het trappenhuis) worden verwarmd met geothermische energie, honderdvijftig meter diep uit de aarde gewonnen. “De installatie wordt aangedreven door honderd procent groene stroom,” legt Harte uit, “dus de CO2- uitstoot is nul – precies de doelstelling van de gemeente Amsterdam per 2015.” De meerprijs van een dergelijke installatie boven een conventionele verwarming is in dit gebouw ongeveer twintigduizend euro, rekent Harte voor. “Maar de energiekosten zijn de helft van verwarming met aardgas. Hier kunnen ze de meerkosten in vier jaar tijd terugverdienen.”

De zeven woningen zijn casco opgeleverd. Elke bewoner kon met architect Cornelis Willemsen overleggen hoe zijn appartement moest worden ingedeeld. De cascoprijs van de drie grote appartementen kwam op ongeveer 400.000 euro voor 125 vierkante meter; de vier kleinere appartementen, van circa zestig vierkante meter, gingen voor 250.000 euro weg. Niet goedkoop, maar voor die prijs zit er wel een lift in het pand. Eén appartement kon zodoende door een gehandicapte worden betrokken. “Echt elke woning is anders,” zegt Kolthof trots, “iedere bewoner had maximale inspraak.”

Het is natuurlijk geen verrassing dat bij zo’n zelfbouwproject de bewoners hun woningen luid aanprijzen (‘dorpse rust, uitzicht op de dijk en alle winkels vlakbij’) en een hoog rapportcijfer geven, een 9,7. De jury die de top tien samenstelde selecteerde de Ringdijk pas na enig beraad. Barbara Dijk gaf de doorslag: “Deze mensen zijn zo lang bezig geweest iets te maken waar ze zelf willen wonen, en dan is het ook nog geschikt voor invaliden.”

Twee kleine appartementen zijn gekocht door de architect Ben Loerakker (80), bekend onder andere van het RAI Congrescentrum, het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg en het nu in aanbouw zijnde hotel voor het Westerdokseiland. “Ik was op zoek naar woonruimte voor mijn studerende kleinzoons, toen ik hier toevallig langsliep,” vertelt hij. “De volgende dag zat ik bij Luttikholt en heb ik meteen mijn handtekening gezet. Ja, ze zijn binnen een dag gekocht. Als ik ergens zeker van ben, doe ik het graag snel.”

“Voor deze starters is het onmogelijk te huren en dit zijn ideale woningen voor ze. Hier zit nu kleinzoon Jan, ook al bijna afgestudeerd architect. Maar het zijn in feite wisselwoningen. Ik heb acht kleinkinderen. Ze krijgen een contract voor vijf jaar, dan moeten ze eruit, dan is de volgende aan de beurt.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.