Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Rochdale Projectontwikkeling
Architect Schippers Architecten
Aannemer Van der Leij Bouwbedrijven
Projectnaam Kinkerbuurt – Complex 1005 Blok C2
Stadsdeel West
Aantal woningen 32

Kinkerbuurt – Complex 1005 Blok C2: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Nadat in 1994 een groot-onderhoudsplan met verbeteringen voor complex 1005 was afgeketst op onvoldoende huurderssteun (vooral vanwege de noodzakelijke huurverhogingen), werd vanaf 2002 opnieuw gewerkt aan een hoog-niveau-renovatieplan. Het doel was om een grotere diversiteit te creëren in het woningaanbod. Na een proces van zeer intensief overleg tussen planvormers en bewoners, stemden de bewoners dit keer wel in met de plannen. Door het samenvoegen van de woningen en het creëren van meer woningdifferentiatie is een variëteit aan sociale huurwoningen ontstaan.

Complex 1005 is inmiddels op verzoek van het stadsdeel op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Daarbij ontstond discussie met de Welstandscommissie die wenste dat de draaikiepramen in de voorgevel in oorspronkelijke staat zouden worden teruggebracht. Uit gebruiksoverwegingen is dit advies echter niet opgevolgd, maar met de toegepaste schuiframen heeft de gevel toch zijn originele karakter kunnen behouden.

Het Parool over Kinkerbuurt – Complex 1005 Blok C2: Achter de opgeknapte gevel is alles nieuw

Kom kijken in de Hasebroekstraat, tussen Kinkerstraat en Bellamystraat in West, en het verschil springt meteen in het oog. Aan de ene kant van de straat is nog niets gedaan, de overkant is gerenoveerd. Daar zijn de bakstenen schoongemaakt, er is opnieuw gevoegd, de sierlijke groene tegeltjes zijn opgepoetst en waar nodig vernieuwd.

“Deze panden zijn heel kenmerkend voor Amsterdam,” zegt Rob van der Leij (42), directeur van het gelijknamige bouwbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in restauratie. “Hier lagen vroeger de slatuinen. Even verder zijn drie panden getroffen door een gasexplosie. We hebben die helemaal opnieuw opgetrokken in dezelfde stijl. Dan moet je precies de detaillering in de gevel terugbrengen. Die tegeltjes moesten we helemaal uit Italië laten komen.”

Dat is nog maar de buitenkant. Van binnen zijn woningen samengevoegd: twee naast of twee boven elkaar gelegen woningen bij elkaar. Het hele complex kreeg een nieuwe fundering. Waar voorheen 67 socialehuurwoningen zaten, zijn 32 woningen in de sociale huur en 22 koopappartementen teruggekomen. Dat proces heeft wel veel voeten in aarde gehad. “Je hebt hier te maken met mondige bewoners,” zegt Birgitte de Maar (46), directeur projectontwikkeling van woningcorporatie Rochdale. “Je moet een meerderheid van zeventig procent van de bewoners mee hebben om een renovatie uit te voeren, en dat heeft lang geduurd.”

Genomineerd is het blok met 32 huurwoningen in de Hasebroekstraat en de Van Effenstraat, in het bouwjargon: Kinkerbuurt Complex 1005 BlokC2. De bewoners zijn zeer te spreken over hun nieuwe woning en gaven een 8,6 als rapportcijfer. “Alles is mooi afgewerkt en splinternieuw. Een zeer goed uitgevoerde renovatie,” antwoordden zij bij de telefonische enquête. “Dat de huizen worden opgeknapt, is goed voor het woongenot én voor het straatbeeld.”

Eelkje Nieuwland (35) is één van die gelukkige bewoners. Zij woonde om de hoek, ook in een huurwoning  van Rochdale. Toen die werd opgeknapt moest zij eruit, en mocht zij zelf haar voorkeur opgeven. Nu woont zij op 65 vierkante meter op de twee bovenste verdiepingen, voor een huur van 490 euro. “Eerst betaalde ik 180 euro, maar dat was voor 35 vierkante meter en één en al ellende. Ik had geen centrale verwarming en het was er ’s winters ontzettend koud. Hier is alles nieuw, geïsoleerd, dubbel glas, en ik heb centrale verwarming en een badkamer. Er is ontzettend veel tijd, geld en energie in gestoken om er een leuk project van te maken.”

De Maar: “We hebben in deze branche allemaal het gevoel dat we vroeger iets te snel hebben gesloopt. Ook vanwege alle nieuwe ideeën over duurzaamheid realiseren we ons meer wat renovatie voor de stad betekent. Daarom hoort dit ook in aanmerking te komen voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.” Zo denkt ook de jury erover, die dit project een plek bij de tien genomineerden waard vindt. “Al is het dan geen complete nieuwbouw, het is heel goed dat dit zo wordt gedaan,” oordeelt jurylid Niel Glas.

“Ik heb er veel waardering voor dat het vernieuwen in oude wijken de stad levendig houdt,” zegt medejurylid Ed van den Boogaard. Daar is De Maar van Rochdale het helemaal mee eens: “Nieuwe woningen bouwen in een oude jas in de oude stad, dat is veel ingewikkelder dan een blok bouwen op IJburg.”

En dan is er een nog lastiger uitdaging: de renovatie van het blok op de hoek van de Van Effenstraat en de Bellamystraat, een fraai gedetailleerde gevel in de stijl van de Amsterdamse School, en daarom een gemeentelijk monument. “Dat stelt wel heel speciale eisen,” aldus De Maar.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.