Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever MAB
Architect de Architekten Cie.
Aannemers Boele & van Eesteren en Dura Vermeer
Projectnaam Amsterdam Symphony
Stadsdeel Zuid
Nieuwbouwlocatie Zuidas
Aantal woningen: 82

Amsterdam Symphony: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

De in aanbouw zijnde Amsterdamse Zuidas wordt gekenmerkt door een hoge bebouwingsdichtheid met evenwichtige verhouding tussen wonen, werken en voorzieningen. Stedenbouwkundig is het gebied volgens een grid ingericht. Door continuering van de bestaande stadsstraten van Amsterdam Zuid en Buitenveldert worden die wijken met elkaar verbonden. Van de doorgetrokken stadsstraten vormt de Minervalaan de centrale as die op de Zuidas is vormgegeven als een sequentie van pleinen.

Centraal op die as staat het project Amsterdam Symphony, opgebouwd uit twee torens, dat met een programmatische mix van openbare, semi-openbare en private functies een belangrijke bijdrage levert aan het grootstedelijke karakter van dit deel van de stad. De slanke woontoren heeft een commerciële plint; de bredere kantoortoren met een lager gedeelte herbergt commerciële, publieksruimten en een kunstcentrum. De diverse functies in de torens worden ontsloten via het Mahlerplein.

De eenheid van de twee torens wordt benadrukt door het gebruik van rode baksteen en door het rasterpatroon in de gevels waarin de ramen zijn geplaatst. Ter verfijning is een stapeling van gevelpatronen over het raster heen gelegd. Ten behoeve van de woonkwaliteit zijn de ramen in de woontoren wel tweemaal zo breed als die in de kantoortoren. In de plint tonen de grote glasvlakken de commerciële en publieksfuncties. De uitdrukking van het gebouw verenigt met genoemde kenmerken het residentiële met het zakelijke karakter en geeft het geheel een stedelijke uitstraling.

Het Parool over Amsterdam Symphony: Met baksteen honderd meter de hoogte in

Amsterdam Symphony is met net iets meer dan 100 meter en 29 verdiepingen de hoogste woontoren van de stad, een icoon dat al van ver is te zien. Een icoon ook van de omvangrijke vastgoedfraude, maar daar willen de mensen die bij de bouw betrokken waren (en die daar ook niets mee te maken hadden) het liever niet meer over hebben. Neem architect Pi de Bruijn, met zijn compaan Frits van Dongen van de Architecten Cie ontwerper van dit woongebouwen de ernaast gelegen, even hoge kantoortoren.

Te midden van al het aluminium, glas en natuursteen van de Zuidas komt hij met baksteen, vijf soorten zelfs, van donkerbruin beneden naar rood, oranje en geel hogerop. In verschillende motieven gemetseld, met ornamenten erin. Het lijkt een knipoog te zijn naar de vermaarde Amsterdamse School van een eeuw eerder.

Dat is ook De Bruijns bedoeling. “Ik wilde refereren aan de Amsterdamse School, maar er geen kopie van maken. Het geheim van deze plek is dat die precies in de lijn ligt van de Minervalaan, één van de hoofdlijnen in Plan-Zuid van Berlage. Aan het ene uiteinde ligt het Hiltonhotel, en het is een droom het andere eindpunt te mogen bouwen. Dit is de mooiste plek op de Zuidas.”

“En daarbij had ik maar één hoofdgedachte: dit moet een onderdeel van Amsterdam worden, een plek voor Amsterdammers, waar gewoond wordt. Mijn hartewens is dat mijn gebouw bijdraagt aan de verbinding van de Zuidas met de  stad. Daarom had ik graag nog bovenop een publiek café gehad, een prachtige uitzichtplek, om de mensen die nog bang zijn voor de Zuidas gastvrij te onthalen. Dat is helaas niet gelukt.”

Dat metselen was bepaald een uitdaging voor de aannemer, een combinatie van Boele & Van Eesteren en Dura Vermeer. “Door die traditionele baksteen springt het gebouw er echt uit,” zegt projectleider Frans Wielemaker. “Toch is het een elegant, slank gebouw geworden.” Ondanks het metselwerk is de toren snel gebouwd: elke drie dagen kwam er een verdieping bij. Wielemaker en zijn mensen hadden architect De Bruijn ervan overtuigd dat de baksteenbouw die hij wilde, te combineren is met prefab geveldelen. “Het was spannend, baksteen metselen in prefabelementen, maar het heeft bijna een jaar bouwtijd gescheeld.”

Om echt een woongebouw voor Amsterdammers neer te zetten, tekende Pi de Bruijn per verdieping vier verschillende appartementen, elk met een andere omvang, uitzicht en prijs. Niet goedkoop, maar ook niet onbereikbaar. Een woning van 112 vierkante meter kostte 438.000 euro, een parkeerplaats erbij nog eens 48.000 euro. Gea Dekkers (58) en Huib de Vet (64) bewonen een hoekappartement van 157 vierkante meter, waarvoor zij (inclusief parkeerplaats) 750.000 euro hebben betaald. Zij kijken ver uit over het Amsterdamse Bos en zien de vliegtuigen op Schiphol landen en opstijgen.“Wij woonden met veel plezier in de Pieter de Hoochstraat, toen we hier toevallig langs fietsten,” aldus Dekkers. “We vonden de modelwoning gelijk geweldig.” “We waren ook wel  een beetje uitgekeken op de buurt,” bekent De Vet, “zeker vanwege al die festiviteiten op het Museumplein.” Dekkers: “We wilden in elk geval nieuwbouw. En deze architectuur vinden we heel aantrekkelijk: hoogbouw, maar wel baksteen. Je hebt hier echt een grootsteeds idee, en we hebben een veel meer gemêleerde bewoning dan in Oud-Zuid.”

De jury die de tien genomineerden heeft aangewezen – bewoners van nieuwbouw elders in de stad – was heel enthousiast over deze kandidaat. “Dit springt er echt uit. Het gebouw is goed afgewerkt, de woningen zijn van binnen en van buiten heel mooi. Dit voegt wat toe aan de uitstraling van de Zuidas.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.