Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Architect Dick van Gameren Architecten
Opdrachtgever Heijmans Vastgoed
Bouwer Heijmans Bouw
Projectnaam Het Funen – Myriad Tunga Syntax
Locatie Czaar Peterbuurt
Stadsdeel Centrum
Foto Christian Richters

Het Funen – Myriad Tunga Syntax: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Op het autovrije binnenterrein van Het Funen, een voormalig rangeer- en fabrieksterrein, zijn verschillende woontorentjes gerealiseerd. Drie ervan – Syntax, Myriad en Tunga – werden ingevuld door Dick van Gameren architecten. Syntax en Tunga zijn twee identieke appartementengebouwen van drie woonlagen aan de rand van het Funenpark. Myriad telt daarentegen zes lagen, en heeft 22 woningenbestaande uit: twaalf eengezinswoningen en tien kleinere twee- en driekamerappartementen. De maisonnettes op de begane grond hebben elk een buitenruimte . De andere zes gezinswoningen staan als vrijstaande huizen op het dak . Aan de buitenkant zie je dat er verschillende woonvormen zijn gecreeerd door het gebruik van verschillende materialen als glas en baksteen.

Het Parool over Het Funen – Myriad Tunga Syntax: Wel de grootste, maar niet te dominerend

Voor het derde jaar op rij prijkt het Funenpark in de top tien van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Karakteristiek op dat terrein zijn als het ware willekeurig rondgestrooide woonblokjes in het groen, met een grote verscheidenheid van kleuren en vormen.

Ditmaal zijn drie gebouwen van architect Dick van Gameren uitverkoren, twee kleinere met elk elf appartementen (Syntax en Tunga), en een bijzondere stapeling (Myriad): zes woningen van twee verdiepingen op de begane grond, dan twee lagen met tien appartementen, en letterlijk op het dak daarvan zes ‘vrijstaande’ maisonnettes.

Dick van Gameren (47) was een van de architecten die waren aangezocht door de bedenker van het plan voor Funenpark, Frits van Dongen.Die wilde een grote diversiteit van bijzondere gebouwen. “Ik moest grote gezinswoningen en kleinere appartementen in één blok samenbrengen,” legt Van Gameren uit. “Het was complex, maar het is gelukt die opdracht te vertalen in een efficiënte opzet.”

“Eigenlijk zijn het eengezinswoningen midden in de stad geworden, op het dak zelfs vrijstaande. Zo zou je de komende jaren woningen in de stad moeten bouwen: heel compact, maar wel gedifferentieerd en niet te grootschalig.”

“Dit is het grootste woonblok in Funenpark, maar het mocht niet te dominant worden,” legt Menno Molenaar(32) van projectontwikkelaar Heijmans uit. “Daarom heeft Van Gameren het in kleinere stuken opgedeeld. En die vrijstaande maisonnettes op de vijfde verdieping, die kenden we nog niet. Daarvoor moesten we steeds nieuwe bouwtechnische oplossingen zoeken.”

Yvette de Roos (37) en haar vriend legden 357.000 euro neer voor hun twee verdiepingen met 105 vierkantemeter. Een garageplek (45.000euro) kochten zij er niet bij. Het bijzondere van het Funenpark is dat het een stukje stad is zonder erfpacht, met eigen grond; het voormalige rangeerterrein is direct van de NS gekocht.

“Ik kwam van een kleine verdieping in de Staatsliedenbuurt, mijn vriend van de Spaarndammerbuurt,” vertelt Yvette de Roos. “We zochten een woning op de begane grond, met een tuin, midden in de stad. We hebben ook Haarlem overwogen, maar de prijs is daar ook pittig. Dit huis biedt de ruimte die we willen, en dit autovrije park is een schot in de roos. De kinderen kunnen lekker naar buiten.”

De bewoners gaven hun project een 8,5 als rapportcijfer, en daar zijn de juryleden het helemaal mee eens: “Een leuke woning met een goede indeling.” Boven wonen met de slaapkamers en badkamer beneden, dat kon Riet de Graaf (66) niet zo bekoren, maar de andere juryleden vonden het juist aantrekkelijk. En de twee kleinere blokken, met alleen appartementen, vond William Kobossen (45) duidelijk minder spannend. “Maar dat parkidee is echt heel mooi.”

De jury van experts die de Zuiderkerkprijs toekent, nomineerde dit project op Funenpark overigens niet. Twee jaar geleden eindigde Funenpark voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs op de achtste plaats, vorig jaar op de vijfde. En nu…

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.