Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Consortium Mahler 4
Architect de Architekten Cie.
Aannemer G&S Bouw
Projectnaam New Amsterdam
Stadsdeel Zuid
Nieuwbouwlocatie Zuidas
Aantal woningen 194

New Amsterdam: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Mahler 4 is het eerst ontwikkelde gebied binnen de Zuidas. De woontoren New Amsterdam staat er middenin. In totaal zijn er 194 appartementen in de toren gerealiseerd. Deze worden ontsloten door liften vanuit de entree in de acht meter hoge plint. Hier bevinden zich tevens verschillende winkels en voorzieningen. Vanaf de entree is via een brede trap toegang tot de ruime lobby op de eerste verdieping. Aan de lobby zijn diverse voorzieningen gekoppeld, al dan niet exclusief toegankelijk voor de bewoners, zoals een zwembad, fitness, sauna en een ontmoetingscentrum.

De toren, met een grondoppervlak van 28 bij 60 meter, telt 23 verdiepingen die dankzij een betonnen kolomconstructie vrij indeelbaar zijn. Flexibiliteit kenmerkt de toren: de 3,60 meter hoge verdiepingsvloeren zijn vrij indeelbaar. Dat bood voor de appartementen een enorme variëteit aan mogelijke plattegronden. De toren biedt ruimte aan dertig verschillende woningtypen, variërend van kleine business suites voor kort verblijf tot grote penthouses.

Het uiterlijk van de toren wordt bepaald door een geleding van verticale stroken van balkons en door de variatie van hoge en lage, smalle en brede openingen. Het silhouet van het gebouw is opvallend door de afgeronde vorm van de penthouses.

Het Parool over New Amsterdam: Flat aan de Zuidas en dijkhuis in Noord

Het contrast is enorm tussen deze twee kandidaten voor de Nieuwbouwprijs. Aan de ene kant een gigantisch appartement aan de Zuidas, daar tegenover een dijkwoning in Tuindorp Oostzaan. Ook de jury die de nominaties vaststelde, worstelde met het probleem: hoe kun je zulke uiteenlopende woningtypes nu vergelijken?

“Het is heel moeilijk te beoordelen,” zuchtte Natasja Keller, dwalend door het appartement van een kleine driehonderd vierkante meter op de twintigste verdieping van de woontoren New Amsterdam op de Gustav Mahlerlaan. “Het is een plus dat in Amsterdam ook woningen worden aangeboden voor mensen die veel geld hebben,” vond Steven Delva. “Dat geeft een meerwaarde aan de stad.” Daarom nomineerden de vijf juryleden ook zo’n buitenissig object.

Buitenissig is ook, dat hier geen sprake is van een representatieve beoordeling door de bewoners. Tot de achttiende verdieping bevat deze toren 174 huurappartementen, waarvan 101 gemeubileerd met 24-uursservice en een eigen ingang, voor de (internationale) werkers in al die kantoorkolossen aan de Zuidas.

Die serviceappartementen kosten 2300 tot 6800 euro huur per maand; de gewone 2000 tot 3900 euro, en appartementen met een kantoor 3700 tot 6600 euro. Rapportcijfers kwamen alleen van de luxe koopappartementen op  de bovenste acht woonlagen, en dat leidde tot een 9,3. ‘Mooi afgewerkt,’ noteerden de bewoners, ‘met een internationale uitstraling.’ ‘Het nieuwe stadsbeeld is spannend en on-Hollands.’ En dan alle dienstverlening in het gebouw, plus healthclub en zwembad. Voor de uitstraling zijn Pero Puljiz  en Branimir Medic verantwoordelijk, twee Kroaten die werken bij de Architecten Cie. “We deden een postdoctorale opleiding aan het Berlage-instituut, en zijn hier gebleven toen de Balkanoorlog uitbrak,” legt Puljiz (47) uit. “Het moest een eenvoudig gebouw worden, maar toch glamourous. We wilden zoveel mogelijk nuances aanbrengen die aangeven dat het toch een woongebouw is. Naar de Europese standaard is dit een luxe gebouw op hoog niveau geworden.”

Voor de aannemer was het nog een lastige klus, vertelt projectdirecteur Mike Coffeng van G&S Bouw. “Wij zijn gespecialiseerd in utiliteitsbouw. Bij woningen gaat het om veel meer kleinere ruimtes  en allerlei speciale details. Dat vereist een heel andere logistiek. Maar het resultaat is een gebouw met allure en een heel hoog afwerkingsniveau, en dat is leuk om te bouwen.”

Op de twintigste verdieping wonen Ronald (68) en Joyce (62) de Ruuk, die op zoek waren naar een ruim appartement in plaats van hun woning elders in Zuid. “Ik wilde eerst niet in zo’n toren,” bekent Joyce. “Maar toen we deze ruimte zagen, waren we meteen om. Al dat licht! Dit is on-Amsterdams, baanbrekend.”
“Het is in het weekeinde wel stil,” geeft Ronald toe. “En er zijn nog weinig winkels. Maar horeca genoeg, het is absoluut niet saai. En het station en de sneltram zijn vlakbij.” Over prijzen praten de kopers niet, hebben zij afgesproken. Laten we zeggen dat we hier in het hoge segment zitten, en dan wordt doorgaans bedoeld: boven het miljoen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.