Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2022

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Heijmans Vastgoed
Architect Geurst & Schulze Architecten
Aannemer Heijmans
Stadsdeel Centrum
Projectnaam Het Funen – Melior
Aantal woningen 10

Het Funen – Melior: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Op een voormalig bedrijventerrein aan de oostelijke kant van het centrum zijn tien woningen ondergebracht in een introvert bouwblok. Aangezien de woningen dicht op de omringende bebouwing staan is gekozen voor geschakelde patiowoningen van drie verdiepingen. Er zijn drie basistypen ontworpen: de hoekwoning, de brede middenwoning en de langgerekte middenwoning. De patiowoningen zijn licht en ruim door de grote vides en de royale indelingen. De strakke betonnen gevels zijn voorzien van een metalen gaaswerk waar klimplanten tegenaan kunnen groeien en het dak is begroeid met mos. De groene gevels en het dak vormen een schil om het gebouw. Pas in de woning worden de ruimten met onverwachte lichtinvallen door de patio’s en de vides ervaren.

Het Parool over Het Funen – Melior: De ideale mix en ’n bijzonder gebakje

Dit is een transparante woning met veel licht en ruimte.’ ‘De robuuste uitstraling: beton met spankabels en klimop ertegen, dat vind ik schitterend.’ ‘De autovrije omgeving met de goed ingerichte groene zone maakt dat de kinderen zo buiten kunnen spelen.’ Het is duidelijk: de bewoners zijn erg in hun nopjes met hun opmerkelijke vierkante woongebouw in het Funenpark. Zij gaven het een 9,2 als rapportcijfer. Het Funenpark zat vorig jaar ook al in de top tien van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, toen met drie gebouwen van architect Herman de Kovel. Zijn collega Jeroen Geurst stond met Melior voor eenzelfde opgave.

“Wij kregen van Frits van Dongen, die het stedenbouwkundig plan had opgesteld, de opdracht ‘gebakjes’ te scheppen op het driehoekige terrein achter het lange blok langs spoordijk en kade,” vertelt Geurst. “Elk gebouw moest er bijzonder uitzien. Wij hebben geprobeerd een wel heel bijzonder ‘gebakje’ te maken door juist zo min mogelijk op te vallen. De buitenkant van beton wordt door de begroeiing met klimop, clematis en blauwe regen één met het park.” Het Funenpark is zowat klaar; van het laatste gebouw (en meteen het duurste) zijn de appartementen in de verkoop gegaan.

“Het is nu een slechte tijd,” erkent William Rood, senior projectleider van Heijmans Woningbouw. “Maar er zullen nog steeds mensen zijn die in zo’n uniek stukje stad willen wonen.” Dat unieke schuilt onder meer in het feit dat er – heel uitzonderlijk – sprake is van eigen grond in plaats van erfpacht. Oorspronkelijk lag hier een rangeerterrein van de NS, nog uit de tijd van de havens en de Storkfabriek. Eén van de tien woningen in Melior wordt bewoond door Rolof Schut (48) en Jenneke Visser (42) met hun zoons Stijn (8) en Joris (6). Zij betaalden 650.000 euro voor 170 vierkante meter, verdeeld over drie verdiepingen, plus een dakterras. De garageplek kostte nog eens 45.000 euro. “We woonden in Markenhoven op 110 vierkante meter en wilden wat groters, en vooral ook buitenruimte,” vertelt Visser. “We stonden op de mailinglist van Heijmans, maar wat ons werd aangeboden had niet meer ruimte.”

“Bijna hadden we iets op IJburg gekocht, maar veel liever bleven we hier in het centrum, dan kunnen we alles op de fiets doen. Totdat dit kwam, een lot uit de loterij. Het was trouwens letterlijk loten, maar we waren er gelukkig heel snel bij.” In dit huis staan bijna alle vertrekken met elkaar in verbinding. “Dat is precies wat wij zochten,” aldus Schut, “die eenheid en openheid van deze woning. Je bent als gezin echt samen in dit huis. En dan als extra de speling van het licht.” De jury die de tien genomineerden aanwees, was er met Melior heel snel uit. “Hier is niets verkeerds aan op te merken,” zei Steven Delva. “De architect heeft het concept dat hij heeft bedacht, consequent uitgewerkt.” “Een prachtige gevel,” vatte Natasja Keller samen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.