Nieuwbouwprijs Amsterdam

Nieuwbouwprijs 2021

Partners Nieuwbouwprijs

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Opdrachtgever Blauwhoed Eurowoningen
Architect Queeste Architecten
Aannemer Slokker bouwgroep
Stadsdeel Oost
Nieuwbouwlocatie IJburg
Projectnaam Haveneiland Oost Blok 51a
Aantal woningen 26

Haveneiland Oost Blok 51a: winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Het woongebouw, bestaande uit 26 stadswoningen, staat tussen het Theo van Goghpark en de ‘groene tunnel’. De locatie was de aanleiding om zowel de kwaliteiten van de stad als van de natuur in het gebouw te willen vangen en deze voelbaar aanwezig te laten zijn voor de bewoners.

Het gebouw kent twee gezichten. De gevel aan het park is van een warme donkerrode baksteen. Onder andere door eenduidig materiaalgebruik, hoge dakranden en reeksen ramen krijgt de wand massa en toont deze zich als een eenheid. De in- en uitrit van de garage en de klok accentueren dit extra. Door hoge erkers en verticale sneden in het metselwerk blijven de individuele woningen herkenbaar. De gevel heeft grote vensters met stalen kruizen die uitzicht bieden op de straat en op het park. De gevel aan de ‘groene tunnel’ wordt gekenmerkt door de terugspringende bouwmassa met terrassen op meerdere verdiepingen. Deze bieden ruimte aan het private leven tussen woonkamer en waterkant. Deze op de zon gelegen gevel is uitgevoerd in lichte geveldelen, gecombineerd met een halfopen plint van Siberische lariks. De zes meter hoge houten portalen benadrukken de individuele woning en omkaderen de natuur vanuit de woning.

Het Parool over Haveneiland Oost Blok 51a: Waar staat nieuw en mooi?

Maar liefst 21 woonprojecten zijn vorig jaar opgeleverd op IJburg, een kleine 1600 woningen. Toch zitten er maar twee complexen in de top tien, waaronder deze rij van 26 eengezinswoningen. Maar dat betekent niet dat er veel te mopperen is over de negentien woonblokken die buiten de prijzen vallen. De meeste kregen van hun bewoners een rapportcijfer tussen de 8 en 9 – zelfs dat is niet genoeg om prijswinnaar te kunnen worden. De rij woningen die we vandaag bezoeken, zijn volgens de bewoners goed voor een 9,3. ‘Ruim, licht, open en toch een afwisselende indeling,’ noteerden zij. ‘Hoogwaardige afwerking, gebruik van luxe materialen.’

Dat oordeel wordt gedeeld door de vijf juryleden, bewoners van niet-genomineerde woongebouwen. “De architect heeft duidelijk gevochten voor detaillering,” prijst Steven Delva. “En die omgeving,” zegt Natasja Keller onder de indruk, “een groot terras, en dan straks een steiger aan het water.” De term ‘rijtjeshuis’ is inderdaad niet echt van toepassing hier. Aan de Emmy Andriessestraat ziet het er nog wel zo uit, met zijn donkerrode baksteengevel. Maar de verrassing zit achter, aan de helder licht uitgevoerde zonkant. De parkeerplekken zijn ingenieus weggewerkt via een binnenstraat onder het reusachtige achterterras. Het water van de ‘groene tunnel’ op IJburg verzekert daar een riant vrij zicht, net als voor het Theo van Goghpark.

De vier verdiepingen bieden een zee van ruimte: 190 vierkante meter. Daarvoor moesten de eerste bewoners zes ton betalen, maar volgens Jil Siegersma (32) en Peter Westerneng (30) is het dat bedrag meer dan waard. Vier jaar zochten zij het huis naar hun zin: aan het water, met twee parkeerplaatsen, in Amsterdam. “Toen keken we ook op IJburg, maar we wisten niet hoe snel we weg moesten komen: één grote bouwput,” vertelt Siegersma. “Maar toen we op Funda snuffelden, kwamen we later toch hier terecht. Nu zagen we een aangeklede buurt. Zo’n zandvlakte kan dus toch wel iets leuks worden.”

Voor architect Carli Driessen (42) van Queeste Architecten was het vooral een zorg deze woningen de verbinding te laten vormen tussen het park aan de ene en het water aan de andere kant. “Het geheel moet een eenheid vormen, maar je moet ook je eigen woning kunnen vinden. De kernvraag is: hoe rijk kun je het maken?” legt Driessen uit. Vandaar ook dat hij de gevelrij heeft opgesierd met een grote klok. “Deze huizen,” vindt hij, “sluiten aan bij het alledaagse en zijn tóch mooi.” De detaillering in het ontwerp leverde voor Sander Seppen (37), hoofd productie van Slokker Bouwgroep, wel wat haken en ogen op, maar het resultaat geeft volgens hem ‘een echt stadsgevoel’. “Dit is een aansprekende gevel, daar zit rijkdom in, en dat springt eruit. En als de bewoners dan zo’n hoog rapportcijfer geven, ben je als bouwer ook gelukkig. Daar doe je het voor.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.