Opdrachtgever Kristal projectontwikkeling i.o.v. Stadgenoot
Architect Kruunenberg Van der Erve Architecten
Aannemer Ballast Nedam
Stadsdeel West
Projectnaam Furore – Blok A
Aantal woningen 46

Furore – Blok A: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

De drie gebouwen die het voormalige Jan Swammerdam Instituut vervangen lijken gesloten, autonome bouwblokken, maar voegen zich in de structuur van de omgeving. Elk blok is onderverdeeld in twee bouwdelen die loodrecht op de Eerste Constantijn Huygensstraat staan. Deze corresponderen met de negentiende-eeuwse bebouwing aan de overzijde van de straat.

Het vijf meter hoge basement refereert aan een gesloten bouwblok en oogt daarom solide, maar is uitgevoerd in helder glas en grof gefigureerd smeltglas. Op de eerste verdieping fungeert deze plint als balustrade voor de Franse balkons van de achterliggende woningen. De beide bouwdelen op het basement worden functioneel en architectonisch met elkaar verbonden door loopbruggen en een glazen geluidsscherm.

Op de begane grond liggen vier commerciële ruimten en drie werkwoningen. Daarboven bevinden zich zeven verdiepingen met koop- en sociale huurwoningen, die door het hele gebouw zijn gemengd. Onder het blok is een parkeergarage van twee niveaus gerealiseerd.

Het lichte hoofdtrappenhuis vormt vanaf het laagste kelderniveau tot en met de zesde verdieping één ruimte. De appartementen op de eerste verdieping worden ontsloten via hun ruime terrassen. De overige woningen zijn toegankelijk via de loopbruggen of via de galerijen aan de noordgevel.

Het Parool over Furore – Blok A: De ideale mix en ’n bijzonder gebakje

Op de plek van het voormalige Swammerdaminstituut – de een vond de sloop een doodzonde, de ander was blij dat die foeilelijke knoepert werd neergehaald – verrijst Furore, een complex met drie nieuwe gebouwen die samen de kern van de grote stad verbeelden. Een blok bevat een combinatie van 22 sociale huurwoningen en 24 koopwoningen, het middelste blok herbergt een psychiatrische opvang van Mentrum, en het derde, dat nog gebouwd moet worden, is bedoeld als solid, een gebouw waarin huurders volledig vrij zijn hoe zij hun ruimte willen invullen. En dat alles aan de drukke Eerste Constantijn Huygensstraat, hartje Oud-West.

Architect Gerard Kruunenberg (51) is er al vanaf de eerste plannen in 1998 bij betrokken. “Ik ben opgegroeid op de Overtoom, dus ik ken de buurt heel goed. En het is altijd fijn als architect aan je eigen stad bij te dragen. Trots is hij vooral op zijn ‘watermerk’: de glazen plint van het gebouw, vijf meter hoog en met figuren erin gegoten. En hoe hij met loopbruggen achter een grote glazen wand een heel nieuwe vorm heeft gegeven aan het begrip galerijflat. Het blok woningen is zeker een aanwinst, vinden de bewoners; zij beloonden het met een 9,1. “Alles op loopafstand: het WG-terrein, het Vondelpark, het Leidseplein,” meent de een. “Lekker centraal gelegen voor het uitgaan, heel diverse winkels vlakbij, de PC Hooft aan de ene kant en de Ten Katemarkt aan de andere, en de buurt is oergezellig,” noteert een ander. Zo ziet ook Kruunenberg het: “Dit gebouw is een verbinding tussen de Van Baerlestraat en de Kinkerstraat. Het gaat een andere impuls geven aan dit stuk stad.” De bewoners prijzen hun huizen als modern en fris, licht en ruim. Ook de bundeling met Mentrum zien zij als een pluspunt: ‘Een goede integratie van psychiatrie in de samenleving.’ Furore is bovendien een goed voorbeeld hoe sociale huur en vrije koop in één gebouw te combineren zijn. “Dit gebouw leent zich perfect voor die menging,” aldus ontwikkelingsmanager Albert Ravestein (53) van woningcorporatie Stadgenoot. “Wij vinden hier Oud-West in miniformaat: een stukje Helmersbuurt en een stukje Kinkerbuurt.” In Furore is gekozen voor kleinere appartementen in de sociale sfeer, die zich eventueel gemakkelijk laten samenvoegen. De koopwoningen variëren van ruim 100 tot 180 vierkante meter; de koopprijzen van 325.000 tot 570.000 euro, en 38.000 euro voor een plek in de parkeerkelder. Ton van Roode (53) betaalt maandelijks 435 euro inclusief servicekosten voor een huurwoning van een kleine zestig vierkante meter. “Een fantastische plek,” juicht hij. “Ik woonde op de hoek Marnixstraat-Rozengracht, maar wilde daar weg vanwege de geluidsoverlast. Hier heb je dat helemaal niet, zelfs de tram hoor je bijna niet.” Hij noemt de combinatie van koop en huur geweldig: “Die mix van jongeren en mensen die al meer op leeftijd zijn.” Ook voor de jury was die mengeling een belangrijke reden Furore te nomineren. “Het gebouw heeft een goede sfeer,” vond Gabriëlle Voogt. En Henne Roelvink: “Van dit soort gebouwen moeten er meer in de binnenstad komen.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.