Nieuwbouw op Cruquius

Het Cruquiusgebied ligt in het uiterste puntje van de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. De komende jaren ontwikkelt de gemeente dit industriegebied tot een woon- en werkgebied. In 2011 is de bouw gestart.
Het Cruquiusgebied heeft de potentie om uit te groeien tot een uniek werk- en woongebied. Het is interessant om het gebied te transformeren vanwege de gunstige ligging binnen de ring, de robuuste sfeer van het gebied, het aanwezige water en de vele mogelijkheden van het terrein zelf.
De vernieuwing van het Cruquiusgebied verloopt anders dan in andere gebieden in Amsterdam. De gemeente maakt geen uitgewerkt stedenbouwkundig plan. In plaats daarvan geeft ze initiatiefnemers de gelegenheid om hun eigen kennis, kunde en creativiteit te gebruiken om projecten uit te voeren die passen in de gewenste ontwikkeling van het gebied. Dit betekent dat initiatiefnemers ruimte krijgen, maar ook een grotere verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van de buurt.
In de nieuwe aanpak is veel is mogelijk, maar niet alles. De plannen van initiatiefnemers moeten wel passen binnen de voorwaarden die de gemeente heeft opgesteld voor het Cruquiusgebied, de zogenaamde Spelregelkaarten en Spelregels. Hierin zijn de belangrijkste ruimtelijke uitgangspunten en ambities die de gemeente heeft voor de ontwikkeling van het Cruquiusgebied tot een aantrekkelijk werk- en woongebied opgenomen.
Er is dus geen sprake van een traditionele manier van planontwikkeling, met een gedetailleerde beschrijving van functies en bestemmingen. In plaats daarvan zal het gebied zich meer ‘organisch’ ontwikkelen. Dat betekent ook dat de ontwikkeling geleidelijk verloopt. Hierdoor kan de ontwikkeling zich aanpassen aan de wensen en behoeften van haar gebruikers.
Overleg met de buurt
Een belangrijk onderdeel van de nieuwe manier van werken is dat een initiatiefnemer zelf zorgt voor overleg en samenwerking met ondernemers en omwonenden in het gebied. Dit moet al in een vroeg stadium gerealiseerd worden, want ideeën en suggesties van bewoners en belanghebbenden leiden tot betere plannen. Overleg met de buurt is dus cruciaal. De gemeente laat de mate van bewonersparticipatie in een plan meewegen bij het nemen van haar besluit over de haalbaarheid en wenselijkheid van een initiatief.
Structuurvisie 2040
De ontwikkeling van het Cruquiusgebied past binnen de Structuurvisie Amsterdam 2040. Daarin is het Zeeburgerpad benoemd als een te ontwikkelen woon-werkgebied en de Cruquiusweg als te ontwikkelen werk- en woongebied. Dit betekent dat minimaal 25 procent van de huidige bedrijvigheid op het Zeeburgerpad behouden blijft terwijl de Cruquiusweg 50 procent van de huidige bedrijvigheid behoudt.