Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Lieven 2-5

Lieven 2-5

https://vimeo.com/555862453

Lieven 2-5

Client: Housing Association De Key
Architect: Arons and Gelauff architects
District: New West
Contractor; Bone Construction
Address Maassluisstraat: 475-593, Rodenrijsstraat 2-150, Voorburgstraat 225-521, Vlaardingenlaan 454-598
Number of residences; 351
Other program: laundry bar, catering, parking garage
Photography: Luuk Kramer

Project description
Lieven is a place for approximately 1,200 home starters aged 18 to 27. It concerns social rental housing with a youth contract for 5 years. Due to the flow of home starters, new young people are constantly contributing to the city. They always bring new energy and make use of everything the city has to offer. In this way, Woonstichting De Key wants to contribute to a dynamic Amsterdam.

The Lieven housing project consists of eight construction phases in which a total of 1,200 units for starters will be realized. In addition to rental housing for students and home starters, there is also room for companies, private sector rent and rental of parking space. An existing urban plan with two regular Amsterdam building blocks has been transformed into an attractive living environment for young people and students with a design that only has fronts. Together with their neighbours, residents take care of their own living space and environment. Neighbors get to know each other and help each other forward in Amsterdam.

In collaboration with WOW Amsterdam, forty homes in the complex have been designated for young artists. In the houses, sleeping and living are cleverly combined. Thanks to an extra 1.5 meters of height, a sleeping area could be created above the bathrooms, separated from the living area.

The principle of the building blocks is that a number of separate building typologies have been used to avoid the massiveness and anonymity that characterize many of these types of complexes. Corridors, galleries and porches with and without elevators and, as a conclusion, a building with an inner courtyard, have been used to emphasize the difference in living forms.

By placing the prescribed openings in the two building blocks opposite each other, a clear entrance has been created to the inner areas. Combined with two gates in the long sides of the blocks, this gives a campus-like atmosphere. All public functions are centered around the main square. There is a launderette, a grand café and a multifunctional space in the part to be built.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.