Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
The New Kit

The New Kit

Client Own fireplace
Architect HM Architects
Contractor DURA Vermeer
Project name The New Kit
District West
number of residences 58

The New Kit: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2012

Until recently, the Opstandingskerk, best known as 'De Kolenkit', occupied a very prominent position in the neighborhood, so prominently in fact that this part of Nieuw-West was called the Kolenkitbuurt. The neighborhood, located between the A10 and the ring railway, was mainly in the news as a problem area. The neighborhood is now part of the large-scale renewal task in the Nieuw-West district. While the Kolenkit is located on the A10, on the other side of the neighborhood, on the corner of Bos en Lommerweg and Leeuwendalersweg, near metro station De Vlughtlaan, a new landmark has emerged: the New Kit is a 58 meter high, seventeen storey counting, leaning residential tower. By leaning the tower in the western direction and erecting it in white natural stone, it symbolizes the positive and dynamic development of the neighborhood. The New Kit has 58 owner-occupied and rental homes. Each layer has four apartments grouped around a core with a staircase and a lift. There are two penthouses on the top floors. The designers have paid a lot of attention to creating bright and spacious apartments. The bottom three floors are designed as business spaces that can be rented out in various sizes due to their flexible layout.

Het Parool about The New Kit: Living out of balance

A new landmark for the neighborhood had to be built here – and The New Kit succeeded. “De Kolenkit, that famous tower of the Opstandingskerk, was completely hidden behind the bridge building over the A10 at the Bos en Lommerplein,” explains Peter Visser (54), area developer at housing corporation Eigen Haard. “An icon had to be created to connect Bos en Lommer more strongly with the city within the Ring.” HM Architecten came up with a daring design: a white residential tower of eighteen floors, almost sixty meters high, which slopes diagonally to the railway embankment, so that it forms a beacon, as it were, for De Vlugtlaan metro station. “The assignment was: design an urban metaphor for the renewal of this neighborhood,” says architect Will Weerkamp. “And we wanted to capture the dynamics of the intersection with the metro station.” “The special thing is that our concept was realized one-on-one. Exactly as we envisioned it, the client had it built. And that was not easy, because if you have a skewed building in which the elevator shaft is upright, all floor plans will be different. That produced another interesting puzzle. ” Previously there was an allotment complex here, but that had to make way for the large-scale renovation of Bos en Lommer. 132 homes have been built on this site, mostly to receive people whose homes have been demolished. Selling some of those homes would keep the whole project affordable. The Weerkamp tower, with 58 houses and business premises downstairs, was intended for sale; in addition, a block with 74 homes for social tenants was built. But then the crisis set in and buyers stayed away. “We decided to just build the tower and put the apartments back on the market shortly before delivery,” says Visser. “And now only the two penthouses are still for sale; we sold all 32 apartments on the top nine floors, and 24 on the floors below were let. ”The customer review has been automatically translated from Dutch. A tenant also seems to be interested in the business premises. The residents are all equally enthusiastic, so they gave a score of 8.3. “A light and spacious house with a beautiful view,” says one. “The design is an excellent success, with a stylish look,” says another. And more people call 'the cozy multicultural neighborhood with a lot of variety' a plus. Eugeen van Wees (40) also thinks about it, who lives in an owner-occupied apartment of 104 square meters on the twelfth floor. He paid 273,000 euros for it, including bought-off ground lease and a space in the parking garage. “I lived in Orteliusstraat, near Mercatorplein, and often cycled past this when I went to Haarlem,” says Van Wees. “I saw those big windows and thought: wow, I want to live there! And now that I'm sitting here, it completely responds to the idea I had then. Moreover, it is very good that such projects are set up in a so-called problem area – although it does not bother me at all. ” The five jury members who chose the nominated projects also consider this important. “It is a striking building that enhances the environment,” says Anton de Beij (33). “It is spectacular,” Jolanda Koeman (52) judges, “although there are also disadvantages.” “It is an optimistic building,” summarizes developer Visser, “that helps to improve the image of the neighborhood.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.