Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Chestnut Square

Chestnut Square

Client Ymere
Architect Hooyschuur Architects
Contractor Van Lith
Project name Chestnut Square
District East
number of residences 12

Kastanjeplein: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2012

The Kastanjeplein project is a municipal monument and consists of four buildings. During the renovation, the complex was provided with a new foundation and the hull and the houses were radically renewed. The existing houses have been partly merged and are largely accessible via a new central staircase. The attic has also been converted into living space. The houses are rented, partly in the free sector. The facade has been restored to its original state as much as possible. The balconies and the existing masonry and jointing in the facade have been restored and the facade is insulated on the inside. The existing frames have been maintained, repaired and fitted with new dome frames and sliding windows. The original consoles have been reconstructed where necessary. The rear façade has new façade frames, outer wall insulation and balconies. The roof is covered again with ceramic flat tiles, the flat roof with bitumen roofing. The houses are equipped with individual installations and mechanical ventilation.

Het Parool about Kastanjeplein: Stately living in a former slum

The Kastanjeplein in Amsterdam East was proclaimed the most beautiful square in Amsterdam two years ago. The square won because on the one hand it appears stately, like an oasis of tranquility, and on the other, under the chestnuts, it also offers an ideal playground for the nearby primary school. A few things around the Kastanjeplein have been demolished and replaced by new buildings, but the 125-year-old block on the south side is still there. The foundation had to be renewed urgently, but the municipal monument had to be preserved. Construction company Van Lith was allowed to build a new foundation and build a concrete basement basin. At the same time, the original layout of the building was radically changed. A new central stairwell was built and of the 24 apartments, twelve remained, five of which are for social housing. “Inside, we have almost completely stripped the building and rebuilt it, entirely in accordance with today's standards and requirements,” says Luuk Verhoef, director of Van Lith. The builder was faced with all kinds of unpleasant surprises. “We did swear a few times,” admits project manager Marc Koerhuis. “We didn't know, for example, that there was still so much rubbish in the ground: debris, bottles, rubbish.” The construction of a new basement was accompanied by a lot of setbacks. The groundwater seemed to flow to this spot, so that an installation was placed in the backyard to pump it away. The Ymere housing association asked Jeroen Hooyschuur (41) of the eponymous architectural firm to design an entirely new layout for the inside of the block. “But just as important was to restore the building from the outside to its original state. It is precisely this beautifully detailed exterior that appeals to the residents. ” Such a resident is Ferry Wouda (62). “I had been living in the house next door on the corner since 1984; it was then still privately owned. It was a shack, a lot had to be done about it. The floor beams had sagged. ” “So we were happy when plans for a complete renovation were announced in 2008. At first, Ymere wanted all new residents to come, but we, as a group of residents, were able to ensure that the social tenants were allowed to return in any case. ” For example, Wouda has gotten back a house of ninety square meters for a rent of six hundred euros, including service costs. For that money he also has a large veranda at the back and a deeper garden. An apartment of 95 square meters at the top of the complex that is rented out in the free sector costs 1250 euros per month. “They have handled the renovation very thoroughly,” says Wouda. “Now the floors are finally straight, and we have a lot more light.” Hooyschuur is very enthusiastic about this type of building in the city: “Ensuring that a 125-year-old building will last for a while, that is sustainability. Reuse such a building instead of demolishing it. While the character of the building has remained intact, behind that facade is the quality of new construction. ” This is also how the residents think about it. “I think it's very good that they have left the outside in its old state,” one responded. Another praises 'the good new construction inside, with beautiful high windows, behind the monumental exterior'. They gave a score of 8.5. And the jury that selected the ten nominees was equally unanimous in its choice. The jury members were impressed by the finish, such as the beautiful wooden window frames. They also noticed how light these houses are.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.