Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
The Facet

The Facet

Client Ymere
Architect SP Architects
Contractor Vink Construction
New construction project The Facet
District West
number of residences 40

Het Facet: third place at the Amsterdam New Construction Prize 2011

The residential building Het Facet, on the corner of Postjesweg and Witte de Withstraat, opposite the national monument Het Sieraad, is part of the restructuring of the Chassébuurt in the former De Baarsjes district. The building block is part of the Gordel 20-40, the expansion districts of Amsterdam from the interwar period. Many housing projects from that time were built in the Amsterdam School style, including those in the Chassébuurt. The corner building that stood on the site of Het Facet has been demolished because it was in too bad a condition. The new construction project has replaced this corner building and naturally blends in with this historic environment. The building mass, detailing and materials have been chosen in such a way that the urban cohesion of the neighborhood has remained intact. The complex contains 500 m² of commercial space and 40 apartments that are different from each other. The business premises are located on the Postjesweg. Below this are the storage rooms for business premises and homes. These storage areas are connected to the level of the communal courtyard. All apartments have their own terrace or outdoor space on the communal courtyard.

Het Parool about Het Facet: A pleasant building, well placed in the Chassébuurt

De Poort van Chassé was called the monumental residential block that, along with the neighbor across the street, the Edelsmedenschool, formed the entrance to De Baarsjes past the Kinkerbrug. > The vocational school, a national monument, has been beautifully transformed into a building with a creative purpose. The residential block did not make it. “The foundation was rotten and the houses no longer met today's requirements,” says Ida van Witsen (45), project manager of the Ymere housing association. New construction was also not that simple, because the Postjesweg is a dike. You will see the Witte de Withstraat descending. The basement of the old building had to be preserved along the Postjesweg to stop the dike. It now houses bicycle sheds for the new residents. Digging a parking garage under the new building would have made the homes unreasonably expensive. “This is a popular district,” says Van Witsen, “and it attracts many young households. With the renewal of this neighborhood, the housing supply had to be more varied. ” As a result, there is now a large block with forty owner-occupied homes on the site of 31 social rental homes. New homes became available for social tenants in De Wending, further down Witte de Withstraat. The new building had to take over the gate function of its predecessor and therefore fit in with the environment in form and material, which dates from the 1920s. Architect John Buijs (52) was already involved in the renovation further down the Witte de Withstraat. “I took a very good look at those facades and the brick is still available. We have also applied the same jointing. The traditional construction of this neighborhood is fully returned to Het Facet. The result is a pleasant, contemporary building that fits in with its surroundings and does not push itself into the foreground. It is well placed. ” The jury that appointed the ten nominees fully agrees. “The Facet is a very nice project,” says Ed van den Boogaard. “I think it really stands out,” adds Els Klaassen. “These are surprising homes, in terms of space and price.” Equally enthusiastic are the residents, who gave a score of 8.5. They also praise the integration into the environment, but are particularly pleased with the rear, where large balconies look out onto a private interior space with plenty of space to sit, play and picnic. City noise does not penetrate there. And prices were modest for Amsterdam. An owner-occupied apartment of 86 square meters cost 260,000 euros, Mark Koppenberg (36) paid 390,000 euros for 120 square meters. His house has high windows overlooking the Witte de Withstraat and has a raised living room at the back with the bedrooms below, which open directly onto the large courtyard. Because the Witte de Withstraat descends, this row of ground floor apartments is getting higher and there is even a loft as extra space. Koppenberg: “Our family with two children was located on the Curaçaostraat on sixty square meters. We were looking for more space, but not an upstairs apartment. We had almost given up hope when we saw a sign of this project. We were lucky: we were drawn. ” “We had our doubts: the intersection at such a busy point, with trams. But it is ideal: the soundproofing is perfect and in the courtyard you can quietly let the children play outside alone. You see the neighborhood reviving more and more, everyone is very satisfied here. ”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.