Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Ropes yard

Ropes yard

Client De Key
Architect NL Architects
Contractor Coen Hagedoorn Construction
Project name Ropes yard
District Centre
number of residences 15

Rope area: second place at the Amsterdam New Construction Prize 2011

Since 1885, the Touwen & Co paint factory was located on the Touwenterrein. The factory was evacuated in 1985 and has been vacant ever since. With the new construction plans, the soil turned out to be heavily contaminated and a thorough remediation was required. This intervention made the construction of a large basement possible. At the Touwenterrein there are now three small buildings on a parking garage with 42 parking spaces. Block A has four storeys with 11 houses. The top layer does not have a pitched roof, as the zoning plan dictated, but has two cuts that visually break the roofline. This allowed maximum use of the available space and the block appears to have a sloping roof. Block B has four floors with one house per floor. The roof and facade merge seamlessly into each other due to the use of color and design. The roof is fitted with brown aluminum standing seam strips and skylights in the same color. The brown facade has window frames of bronze anodized aluminum. Block C houses a commercial space of 600 m2. It has a 'tarred' facade and a moss-sedum roof, making it reminiscent of a shipyard but also reminiscent of a barn. In order to be able to make two storeys within the prescribed height of five meters, the block was built deeper. The outdoor space around Block C is designed as a collective garden.

Het Parool about Touwenterrein: Piece of Amsterdam for daredevils

That was no easy task: building fifteen homes, a commercial building and a large parking basement underneath on Realeneiland. Get that done, with those few narrow dead-end streets where you can only get over a drawbridge. “Indeed, the logistics story was a major challenge,” says Eddy Bleuel (49), project manager at Coen Hagedoorn Bouw. “Everything had to be brought in on small wagons across those bridges or by water.” In order to be able to set up a construction crane, a separate bridge had to be laid for the heavy parts. And even that began to shift frighteningly. Bleuel: “We had a contractor who put a lot of time into contact with the local residents and that was crucial. To pour the floor of the parking basement, six hundred cubic meters of concrete had to be supplied non-stop. All cars had to be off the island for a whole day. ” The Touwen paint factory used to be on this site. The municipality has remediated the ground to a depth of five meters – that's how deep the parking garage is. “Nobody wanted to burn their hands on such a difficult location, among all those historic buildings,” says Joris Stouten (31), project developer of the De Key housing association. “It is also not interesting for many developers, because they can only build few homes.” The neighborhood has strongly opposed a fuller development of the site. “But we wanted to realize that project. De Key already owns many homes on Realen and Bickerseiland. We would have liked to build here for social housing, but due to the remediation, that difficult place and the small number of houses, the project has become so expensive that we were unable to resolve it. Yet we are proud that we have added a part of Amsterdam here, where others did not dare. ” Indeed, the houses are not cheap, but when you stand there you understand how attractive they are. They were all sold quickly, one building with four apartments on the water, and a block with eleven apartments in the Vierwindenstraat, with a gate to the courtyard. There is also a low building with offices, with an undulating roof planted with sedum. Maurice Boshuizen (26) and his girlfriend bought a 74 square meter ground floor apartment for 425,000 euros, but they also got a large terrace on the water. They had to pay another 70,000 euros for a place in the parking basement. And they weren't even looking for a place to live in Amsterdam. But when they once sailed in a boat belonging to their family along the still derelict Ropes terrain, they immediately knew: that's where we want to live! Boshuizen: “When it became known that there would be construction, we immediately registered. Initially we drew second place for this house, but number one withdrew. We were very lucky. The location is so beautiful: close to the center and the Haarlemmerstraat and yet an oasis of tranquility. At night it is so quiet that it is as if you live outside the city. ” The residents, who gave a score of 9.3, also did so because of the design: “The complex fits in well with the streetscape of old warehouses.” “It's a nice balance between old and new in that area,” says Stouten. NL Architects was responsible for the design, which will reappear further on in the top ten of the Amsterdam New Construction Prize. After the visit to the Touwenterrein, the jury was immediately convinced: such new construction, at this location, belongs in the top ten.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.