Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
City lanterns

City lanterns

Client The Alliance
Architects Geusebroek Stefanova Architectural firm
Contractor Vink Construction
Project name City lanterns
District South
number of residences 17

City lanterns: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2011

The project is located in the Pijp where the characteristic buildings are clustered in ensembles of a number of buildings. The project's new street wall consists of three ensembles. Each ensemble has its own facade layout and detailing and is clearly recognizable in the whole. Experiencing the facade in perspective, the play of light and shadow and the use of materials that matched the environment were important starting points. The existing HEMA has been expanded on the ground floor and two houses are situated. In the design it was decided not to give the plinth a 'shop look', but to apply a small-scale facade articulation that fits better with a residential street in the Pijp. Two of the three ensembles have a facade layout of three windows per building, which is customary for the neighborhood. The middle ensemble, on the other hand, has two wider windows per building, a window layout that also occurs elsewhere in the neighborhood. By adopting a number of important urban development and architectural characteristics of the existing buildings, the project is anchored in its environment.

Het Parool on City Lanterns: a good example for social housing

The architectural firm Geusebroek Stefanova is celebrating the same anniversary as the Amsterdam New Construction Prize. The architects of this office feature in the top ten for the fifth time; the first time they even won the prize, with the De Monnik residential building in the middle of the Red Light District. That same year they took ninth place with a block of new houses between the old facades in De Pijp. In 2008 they occupied second place with a number of blocks 'infill' in the existing façade image of De Pijp again, and last year they took tenth place with a similar project in Oud-West. It says something about the quality that Svetla Stefanova and her partner Peter Geusebroek deliver. The seventeen houses in question this time are yet another textbook example of how these architects know how to design so subtly that it is only on closer inspection that it becomes apparent that there is a new building here; this time in Eerste Jan van der Heijdenstraat. “We made different facades, as in the whole of De Pijp, one with smaller window openings, the other with larger, and also with different masonry,” says Svetla Stefanova (41). Behind those facades are various housing types: twelve owner-occupied homes – maisonettes and apartments, between 360,000 and 540,000 euros – and five senior housing with social rent. Irene Sirach (66) lives in one of them, who pays 575 euros in rent for 67 square meters, including service costs. She first lived in Betondorp for 36 years. “It was smaller there and I wanted to get out. I was entitled to an adapted home and was looking for a place where I could park my scooter. When I went to have a look here, it immediately attracted me. And I have not regretted it for a second. ” The other residents agree with her; they gave a score of 8.7. They find their homes light and spacious and beautifully laid out. “The new building is part of the older one in the area.” The jury that selected the ten nominees is unanimously very enthusiastic. “I would like to live here,” says Niel Glas. “It is an asset if the city is treated with such respect.” And jury member Barbara Dijk: “If the future for social housing in the city is as it was implemented in De Pijp, it deserves a prize.” It is impossible to tell from the building how complicated this job was. “This was one of the last locations where we would build and we assumed that the North / South line would be ready by then,” says Rob Hoogeveen (39), area development manager of the De Alliantie housing association. On the construction site near the Ferdinand Bolstraat extra care had to be taken and the supply and removal of material was very complicated. Hoogeveen: “Add to that how critically the residents of the Pijp are following this kind of urban renewal…” A special complication was that the ground floor of the new building would be extended by Hema on the corner of Ferdinand Bolstraat. During construction, it was stipulated that the Hema simply had to remain open and be able to be supplied. “Behind the building wall was, so to speak, a shelving unit with cups,” Hoogeveen describes the delicate situation. But Stefanova did not want her facade to be disturbed by large shop windows. The Hema had to make do with having the same windows there as in the houses further down the street. In exchange for this concession, work space on the first floor, next to the houses, had to be reserved for Hema: offices, changing rooms and a canteen. But why is this block now called City Lanterns? Well, Jan van der Heijden was not only the inventor of the fire hose, but also of the public street lighting.