Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
The Funen – Bodoni

The Funen – Bodoni

Client Heijmans
Architect DKV architects
District Centre
Project architect (s) Herman de Kovel, Otto Weyers
Contractor Heijmans
Project name The Funen – Bodoni
Address Funenpark 270-281, 490-501, 540-551
number of residences 36

Het Funen – Bodoni: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2008

The DKV project is part of an urban development plan for the Funen by Frits van Dongen of Architekten Cie. Van Dongen has previously built a building of two long walls along the track and along the Cruquiuskade that also serves as a noise barrier for the area behind it. In the courtyard, smaller residential blocks, the so-called 'Hidden Delights', have been designed by various architects. Because the parking spaces are included in the peripheral buildings, the inner area could be kept free of traffic. DKV realized three identical living pavilions that are scattered in the plan. Each block has four floors with twelve apartments, including two penthouses with a spacious roof terrace. The preconditions prescribed building plots of limited dimensions. To make optimal use of the space, a special access has been designed: the ground floor and the first floor are separated from the upper floors. As a result, the surface to be accessed remains within the standard of 880 m2, making it possible to keep the traffic space very compact.

Het Parool about Het Funen – Bodoni: Nice and tight and with a lot of freedom

At the Funenpark, the new residents have a remarkable advantage over those of all those other new housing estates. This is private land in the heart of Amsterdam. Originally there was a shunting yard of the NS, from the days of ports and the Stork factory. In the early 1990s, the IBC construction company, later taken over by Heijmans, proposed to the municipality to develop housing there. Architect Frits van Dongen presented an urban development plan in which, behind a curved building block along the railway embankment and Cruquiuskade, he sketched a park-like site with various smaller residential buildings scattered around. In that area, the car was taboo. Landscape architect Bram Breedveld designed an open space with lawns and paths of irregularly shaped natural stone tiles. Initially, that was not easy, says Menno Molenaar (31), project manager at Heijmans. “It was a challenge to build 550 homes in a place without any quality, on a shunting yard that needed to be remediated, along a railway line.” “We have succeeded in building housing for all segments: social rental (together with De Key) and purchase, also for students, also for the elderly. And you cannot see from the outside what is for which target group. ” The triangular park contains sixteen detached residential buildings, designed by various architects who were requested by Van Dongen. Herman de Kovel (55) of DKV Architects designed three of them, named Baskerville, Bodoni and Plantin, each with twelve apartments. “We were imposed a building height,” says De Kovel, “but otherwise had to design completely independently of each other. We have tried not to let architects shout at each other, and it has indeed all become fairly subdued. The park-like area should determine the image, not the architecture. ” The residents report that they are happy with this. “It's a nice, sleek design in a car-free, green oasis.” They mention the poor ventilation in the common areas as a downside. René Kuin is such a delighted resident. He paid 255,000 euros for 86 square meters – and that on his own land. No wonder that the jury that compiled the top ten mainly praised the favorable price-quality ratio here. Kuin, originally from Amsterdam, lived in a rented house in Haarlem, but wanted to return to the city. “I saw these houses in an advertisement in the newspaper. I immediately registered, and I was lucky enough to be drawn, in my preferred home as well. ” The price was also favorable for him as a starter on the owner-occupied market. “Nothing was affordable for me in Westerpark or the Eastern Docklands at the time. Here it is particularly satisfactory, especially due to the layout of the neighborhood: the openness and lightness, the social character and the tranquility of the park. ”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.