Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Riverside

Riverside

Client ING Real Estate
Architect Braaksma & Roos Architectural firm
District South
Contractor Scheurer contractor
Project name Riverside
Address Roerstraat 91-93
number of residences 19

Riverside: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2008

This former school building was built in the 1930s, in the Amsterdam School style. The building housed the Sint Theodorus School for boys and the Maria School for girls. In the design for redevelopment, an attempt was made to find a balance between the architectural and historical quality of the existing building and the necessary adjustments to realize luxury apartments. The iconic elements have been left intact and the existing structure has been followed as much as possible. The monumental character of the façade is respected by restoring and maintaining the original elements. The new entrance in the middle of the building has been created in harmony with the existing facade.

Het Parool about Riverside: New and old facades

The characteristic 1930s school on the Roerstraat is a remarkable candidate for the New Construction Prize in several respects. First of all, because no real new construction has taken place here (again). Although furnishing nineteen houses in an old school is a major intervention. Also notable is the client: ING Real Estate, a developer who is more likely to look for the towers on the Zuidas than for this type of renovation. But that is a misunderstanding, explains project developer Walther van Leeuwe (32). “Our housing department is very active in the city, for example in IJburg and near Overhoeks,” he says. “This project fits in seamlessly with our objective: to create a place where people like to stay. We were able to give an existing building a new function. Moreover, with so much quality that we were the first renovation project to receive a GIW certificate, the new construction hallmark. ” For this job, an architectural firm (Braaksma & Roos) and a contractor (Scheurer) were hired, who have extensive experience in restoration work. “Our specialty is the redevelopment of buildings in culturally-historically sensitive places,” says architect Marianne van der Sanden (38). She chose to extend the broad school corridors to the houses, so that a new staircase (with lift) had to be constructed in the middle of the building. The standard house, a former classroom plus corridor, measures 75 square meters and cost 235,000 euros, while the largest on the top floor occupies 135 square meters and has been sold for 435,000 euros. “When we registered for this project, we were number seventy,” says Bas Hoogerhuis (34), who still has a garden behind his house downstairs. “But we were lucky. It is wonderful to live here. ” The delivery did not go smoothly, but Hoogerhuis says this can be explained in such an existing building. For the jury that has drawn up the top ten, these delivery complaints are clearly a downside. However, this is offset by the beautiful variety of houses behind the original school facade, according to the five jury members. Plus the attractive details, such as the authentic stained-glass windows.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.