Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
The Loswal

The Loswal

District East
Client The Alliance Project Development
Architect: UNstudio
Project name The Loswal
Contractor Construction company de Nijs

De Loswal: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2007

At the end of the Zeeburgerdijk, where a Loswal used to be situated on the discharge channel, now stands an apartment building made of glass and concrete. On the ground floor, next to the entrance hall, are five business spaces and a transparent storage block. A parking garage with 42 parking spaces is located under the entire building. In the urban development plan, the building was seen as part of a newly designed entrance gate to the underlying area and therefore had to be designed in conjunction with the new building on the other side of the bridge. The building has a structure in which an eight-storey tower next to the bridgehead is connected to a four-storey low-rise along the Zeeburgerdijk. In the tower there are two or four apartments per layer linked to a central staircase with lift. The low-rise consists of maisonettes accessed by an interior corridor that is linked to the stairwell on the third floor. The narrow and deep houses in the low-rise building on the south and north façades are made entirely of glass. Storey-high aluminum sliding doors allow daylight and air to penetrate deeply. The loggias on the south facade of the low-rise building serve as a glazed outdoor space and can be closed for more peace and privacy. The end façades of the building are covered with frosted glass and thus emphasize the all-sided character of the building. The different floors are separated by prefabricated concrete edges that cantilever out to balcony depth at the location of the tower. The wings thus created emphasize the vertical character of the high-rise.

Het Parool about De Loswal: Cheerful, light and with an optimistic appearance

One thing was certain for Allard Berting (41) that he wanted to continue to live in his neighborhood, the Eastern Docklands. So when, on a bike ride to Flevopark, he passed a large sign offering new homes for sale, he was immediately interested. That was at the beginning of 2004, construction still had to start. But the place seemed like something to Berting: on the Zeeburgerdijk along the Lozingskanaal, close to the Amsterdam-Rhine Canal. Berting: I was living at the C. van Eesterenlaan at the time, but the high rent bothered me more and more. This rental bothered me more and more. Here in the Loswal I was able to buy an apartment of 160 square meters at the top for 330,000 euros. That is without buying off the ground lease for one ton. Berting has a view of water, lots of water: I am very happy with the view. The only thing that is disappointing, he wants to say, is the combination in one building of 26 owner-occupied homes and sixteen rental homes, which cost 850 euros per month (without garage). Don't get me wrong, he says, there are very nice people among the tenants. I absolutely don't want to generalize. But yes, tenants treat their building differently than buyers. The residents gave an eight as a score. But their explanations also reveal the combination of tenants and buyers in one building as a downside. In general, however, they praise the space and light in their homes. The jury who had to select the top ten had also noticed this. A beautiful, open building, according to Ans van der Hall. According to Pablo Herrera, it looks futuristic, modern, daring, with lots of glass. Gert-Jan van Rooij thought the building radiated too little identity. And the jury didn't like the hallways, with their low ceilings. De Loswal was designed by a team from Ben van Berkel's UNStudio. We are not really known as an architectural firm for housing construction, admits Harm Wassink (44), the responsible architect, certainly not in Amsterdam. Indeed, at Van Berkel you rather think of the Erasmus Bridge in Rotterdam. But the bureau is also responsible for the renovation of the Jewish Historical Museum, for example. De Loswal has a long history. UNStudio was already asked in 1999, when it was the intention of the De Dageraad housing association to build social housing there. After that, everything changed: after a merger, De Dageraad became De Alliantie and the market in Amsterdam asked for other homes. Thus, the order eventually became a block with 42 apartments for sale and free sector rental. Meanwhile, on the other side of the bridge to the Th. K. van Lohuizenlaan, a residential block of the architects Claus en Kaan has already been built, to which Wassink's design had to fit in. Hence the remarkable image of concrete horizontal lines with a lot of glass in between. And I had the specific problem of the location, Wassink explains. I couldn't link up with the environment, with a retirement home on one side and an industrial estate behind it. The latter forced a lot of research into the field of sound insulation. And the building has a special ventilation system. Still, I think I was able to give the building its own character, says Wassink. It has become cheerful and light, with an optimistic appearance.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.