Nieuwbouwprijs Amsterdam

Partners New Build price

  • Amsterdam Woont
  • AT5
  • Bouwend Nederland
  • Gemeente Amsterdam
Loot neighborhood De Batavier

Loot neighborhood De Batavier

District West
Client The Alliance Project Development
Architect HVDN Architects
Project name Loot neighborhood De Batavier
Contractor Vink Construction

Lootsbuurt De Batavier: nominated for the Amsterdam New Construction Prize 2007

The Lootsbuurt in Amsterdam is a nineteenth-century working-class neighborhood in the Oud-West district. The project concerns two locations in the Jacob van Lennepstraat: one on the corner with the Lootsstraat and one in the street. The two interpretations fit in between the existing buildings. The location on the corner is now ready, the other location will follow at the end of 2006. The corner block contains twenty social rental homes, four of which are wheelchair accessible and five intended for assisted living. There are two layers of maisonettes with a layer of apartments in between. The corner of the block is open, so there is contact between the street and the enclosed inner area. On the garden side, the houses are accessed via a 'living gallery'; the double-height outdoor spaces provide the building with light and air. On the one hand, the block connects to the surrounding buildings through the use of the characteristics of the nineteenth-century window division and detailing. On the other hand, it occupies its own place by subtly deviating from it. It is a contemporary integration with respect for its environment.

Het Parool about Lootsbuurt De Batavier:

Indeed, in the top ten of new housing complexes that have been reviewed in recent weeks, there are many with owner-occupied homes – sometimes even decidedly luxurious. But social rent can also score high, as it turns out today. On the corner of Jacob van Lennepstraat and Lootsstraat in Oud-West, twenty social rental homes are housed in the De Batavier residential block. And the score of 8.7 shows that the residents are very satisfied with the result. Developer De Alliantie and the architects Albert Herder and Tom Jonker from HVDN have done everything they can to make this residential complex into something special. Few in Amsterdam will have such a special work of art on their facade. There is a meter-high brick-built bookcase filled with ceramic books – a tribute to the writers after whom the streets in this neighborhood are named. The design by the Amsterdam artist Sanja Medic was executed by the Amsterdam ceramicist Pieter Kemink. Dirk Kuus (47), the project manager of De Alliantie, is extremely proud of this building. “It is not only exclusively social rent, it is also special social rent. Of the twenty homes, four are for the disabled and five for assisted living from the Cordaan care institution. ” The wheelchair homes have a hundred square meters and rent 440 euros per month, the Cordaan homes with 55 square meters, 346 euros. The other houses, more than eighty square meters, have a rent of 530 to 540 euros. This site once housed small rental homes, owned by private individuals and with a lot of overdue maintenance. The municipality handed them over to housing corporations that had to renovate them in such a way that they could continue until 2000. “But then they turned out to be so bad architecturally that they had to be demolished,” says Kuus. The construction of a new block that turns the corner turned out not to be that simple. “The designer decided to cut it open at the corner so that light can fall on the interior. There is a gallery only on the second and fourth floors, so the rear of the building has remained light and airy. ”The customer review has been automatically translated from Dutch. The jury that put De Batavier in the top ten was not yet convinced when they saw the exterior facade, but immediately turned around inside. “I am surprised by the quality and the detailing,” said Pablo Herrera. The Batavier is mainly intended for people who really wanted to continue to live in this neighborhood. They have been asked to help drive the first pile. Ina Hartman (58) can still remember it well. “I lived in Borgerstraat, just behind this, and in Wilhelminastraat,” she says in her adapted home for assisted living. “I know this neighborhood very well.” “When I was here for the first pile, I immediately said: I want to live here. And it has come out too! ” Only the heavy steel gate that closes off the inner area of the street causes grumbling. Because of that enormous weight, the electric drive is very precise. This sometimes results in a disruption, so that unwanted visitors can enter the private area. Kuus says that De Alliantie is working on a solution.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.